Mummon kammari tarvitsee apua

Tampereen keskustassa sijaitseva vapaaehtoisen vanhustyön keskus Mummon Kammari tarvitsee lisää tekeviä käsiä mukaan toimintaan. Myös Porin Mummun kamarissa mahdolliset lisäresurssit otetaan vapaaehtois- ja seniorityön diakoniatyöntekijän Ulla-Maija Virénin mukaan lämpimästi vastaan.

– Aina on tarvetta vapaaehtoisille. Meilläkin uusien vapaaehtoisten mukaantulo mahdollistaisi uusien työmuotojen kehittämisen. He antavat arvokkainta itsestään: aikaansa, osaamistaan ja taitojaan – ilman palkkaa. Siksi myös heidän määrällään on merkitys. Heitä pitäisi olla tarpeeksi paljon, etteivät nämä aktiivisimmat uuvu tekemisissään, Virén selventää.

Mummon Kammarin toiminta käynnistyi ensimmäisenä Suomessa 1989 Tampereella. Kammari on osa evankelis-luterilaisten seurakuntien diakoniatyötä ja kaikenikäisille avoin kyläpaikka. Tällä hetkellä kaupungin vanhusten tilanne kodeissa on vaikea ja kammariin tarvitaan nopeasti lisää auttajia.

– Paras lahja vanhukselle olisi hetki kiireetöntä aikaa. Sata vanhusta ympäri Tampereen kaupunkia odottaa tälläkin hetkellä juttukaveria tai ulkoiluseuraa. Avun tarve kasvaa kovaa vauhtia, Mummon kammari -idean äiti ja toiminnanjohtaja Maarit Tammisto vetoaa Kammarin verkkosivuilla.

Porin Mummun kamari on tamperelaisen kaimansa tapaan kaikille avoin kohtaamispaikka.

– Toimintamme ja sen lähtökohdatkin ovat vähän erityylisiä kuin Tampereella. Meiltäkin käydään säännöllisesti laulamassa laitoksissa, mutta meidän työmme ei samalla tavalla kohdistu ulospäin kuin tamperelaisilla. Kahvilamme on kaikille avoin, kuin rauhallinen keidas kaupungin hälyn keskellä.

Virén toteaa, että Tampereen Kammarissa kaikki toiminta on yli kymmenkertaista Poriin verrattuna, eikä sekään riitä.

– Heistä todellakin otetaan kaikki irti. Heidän työnsä on siellä enemmän kuin tarpeellista. Me emme Porissa tee varsinaisia niin sanottuja saattokeikkoja – eli emme mene lääkäriin yhdessä vanhuksen kanssa tai tee kotikäyntejä vanhusten luo. Tämän työn hoitaa kaupungin vapaaehtoistoiminnan keskus Liisa. Tampereella on yhdistetty myös tämä Mummon kammariin ja se vie paljon resursseja.

Edellinen artikkeliHenrik VIII:n avioerokirjeestä huima summa
Seuraava artikkeliEtyk-kokouksessa huoli antisemitismin kasvusta