Nuorten äänestysprosentti hiukan luultua korkeampi

Nuorten äänestysprosentti seurakuntavaaleissa on tarkentunut hieman ensi tiedoista.

16–17 vuotiaista tytöistä äänesti 10 prosenttia ja pojista 7,8 prosenttia. Aiemmin Kirkon tiedotuskeskus kertoi, että tytöistä äänesti 9,5 prosenttia ja pojista 7,5 prosenttia.

Lukujen epätarkkuus johtui siitä, että kaikki seurakunnat eivät olleet eritelleet vaalijärjestelmään nuorten äänioikeutettujen määrää tai nuorten äänestysprosenttia.

16-vuotiaat saivat äänestää ensimmäisen kerran vuoden 2010 seurakuntavaaleissa. Tuolloin ikäryhmästä äänesti noin 15 prosenttia.

Tällä kertaa korkeimmat 16–17-vuotiaiden äänestysprosentit saavutettiin Kinnulan (43,5), Taivassalon (42,1) ja Kontiolahden (41,9) seurakunnissa. Taivassalo ja Kinnula sijoittuivat kärkisijoille myös kaikkien äänioikeutettujen äänestysaktiivisuudessa. Kontiolahdella äänestysprosentti sen sijaan oli kokonaisuudessaan vain 13,6. Nuorten äänestysaktiivisuus oli siis kolminkertainen seurakunnan keskiarvoon verrattuna.

Kontiolahden seurakunnan nuorisotyönohjaaja Raija Timonen selittää nuorten korkeaa äänestysprosenttia paikallisen lukion kanssa tehdyllä yhteistyöllä.

– Sovimme rehtorin kanssa, että oppilaille kerrotaan vaaleista, ja lisäksi sovimme ennakkoäänestyspäivän, jona oppilaat tulivat seurakuntatalolle äänestämään. Ketään ei pakotettu, mutta mahdollisuus äänestämiseen tehtiin tällä tavalla helpoksi.

Lue myös: Seurakunnat jättivät tietoja tallentamatta – nuorten äänestysprosentti saattaa nousta

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliRäsänen: Uskonnon pakollisten kurssien vähentäminen ei perusteltua
Seuraava artikkeliHenrik VIII:n avioerokirjeestä huima summa