Esitys uskonnonopetuksesta ei tyydytä KD Nuoria

Suomen Kristillisdemokraattisten (KD) Nuorten mielestä Opetus- ja kulttuuriministeriön esitys uskonnonopetuksen uudistamisesta vaarantaa oppilaan oikeuden oman uskonnon opetuksen saamiseen. Ministeriön esitys muuttaisi opetusta siten, että jatkossa peruskouluissa ja lukioissa muita kuin evankelis-luterilaista ja ortodoksista uskontoa opetetaan vasta vähintään 10 oppilaan ryhmäkoolla nykyisen kolmen oppilaan sijaan.

– Erilaisten vähemmistöjen, kuten muslimien, katolilaisten tai vapaiden suuntien edustajilla on jo nyt monin paikoin haasteellista järjestää omaa uskonnonopetusta kouluissa. Lakiesitys syrjii uskonnollisia vähemmistöjä, koska se kohtelee eri uskontojen ja tunnustuskuntien edustajia täysin eri tavalla, sanoo KD Nuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja Jyri Soria.

Valtion talouden säästötarve on ymmärretty KD Nuorissa ja ryhmä hyväksyisi osallistujien vähimmäismäärän nostamisen kaikkien uskontojen ja tunnustuskuntienopetuksen kohdalla viiteen oppilaaseen. Suomessa esitettyjä vaatimuksia siirtyä kaikille yhteiseen uskontotietoon KD Nuoret ei sen sijaan näe hyvänä ratkaisuna.

– Uskonnonopetuksessa tulisi ajatella aina lapsen parasta. Yleisen uskontotiedon kohdalla pedagoginen periaate ”tutusta tuntemattomaan” ei toteutuisi. Mielestäni ala- ja yläkoulussa opiskelun tulisi tapahtua pääosin oman uskonnollisen ryhmän parissa. Nuori tarvitsee kuitenkin myös mahdollisuuksia vuoropuheluun eri uskontojen ja tunnustuskuntien edustajien kanssa, joten lukiovaiheessa opetukseen pitäisi lisätä eri ryhmät yhdistäviä tunteja, ehdottaa KD Nuorten tuleva puheenjohtaja ja uskonnonopettajaksi keväällä valmistuva Remo Ronkainen.

KD Nuoret korostaa, että uskonnonopetuksen uudistamisessa tulee huomioida positiivisen uskonnonvapauden toteutuminen, yhdenvertaisuus, taloudelliset realiteetit sekä globaali yhteiskunta, johon koulun tulee oppilaitaan valmistaa.

Edellinen artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliVihreille kattava valtakunnallinen verkosto vaaleissa