Kansalaisaloitteilla on todellista vaikutusta, sanoo eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Yle kertoi maanantaina, että kaikki eduskuntaan edenneet kuusi kansalaisaloitetta ovat kaatumassa, sillä eduskunta ei ehdi niitä käsitellä.
Eduskuntaan toimitetuista kansalaisaloitteista kaksi on jo saanut ratkaisunsa ja neljä on käsittelyssä vielä syksyn aikana.
Eero Heinäluoman mukaan käsittelyssä on vielä aloitteita, joilla on etukäteistietojen pohjalta hyvät läpimenomahdollisuudet. Hän pitää lakialoitteiden läpimenoprosenttia hyvänä, sillä kahdesta käsitellystä aloitteesta toinen, omakotitalojen energiatodistuksia koskeva, on asiallisesti ottaen hyväksytty. Aloite turkistarhauksen kieltämisestä hylättiin eduskunnan täysistunnossa.
– Kaikki kansalaisaloitteet tulevat eduskunnassa asianmukaiseen käsittelyyn, jossa ne läpivalaistaan ja käydään läpi samalla vakavuudella kuin kansanedustajien lakialoitteet. Hyväksyminen voi tapahtua sekä aloitteen suoralla hyväksymisellä sekä niin, että eduskunta pyytää hallitusta valmistelemaan korjaustoimet, Heinäluoma huomauttaa.
Heinäluoma muistuttaa, ettei 50 000 allekirjoittanutta vielä edusta kansalaisten enemmistöä eikä johda automaattisesti lainsäädäntöön.
– Myös kansalaisaloitteella pitää olla eduskunnassa aitoa kannatusta tullakseen hyväksytyksi, puhemies korostaa.
Käsittelyssä on vielä aloitteet tekijänoikeuslain muuttamisesta, rattijuoppouden rangaistusten koventamisesta sekä ruotsin kielen valinnaisuudesta. Tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen valiokuntakäsittely on loppusuoralla.
– Se on tulossa suuren salin käsittelyyn marraskuussa ja mitä kansanedustajien näkemyksiä olen kuunnellut, aloitteella näyttäisi olevan mahdollisuus mennä läpi, Heinäluoma arvioi.
Eduskunta on sitoutunut käsittelemään ennen vaaleja kaikki ne esitykset, jotka tulevat 4.12.2014 mennessä eduskuntaan. Perustuslain mukaan hyväksymättä jääneet, käsittelyssä olevat lakialoitteet ja hallituksen esitykset raukeavat vaalien yhteydessä.
Kaikkien kansalaisaloitteiden käsittelytiedot
Kuva: Sdp
Ilmoita asiavirheestä