Ortodoksit valmistautuvat yhteiseen kirkolliskokoukseen

Ortodoksissa kirkoissa on alettu valmistautua yleisortodoksiseen kirkolliskokokseen, joka on tarkoitus pitää vuonna 2016. Synodia on suunniteltu jo vuodesta 1961 alkaen.

Yleisortodoksisen kirkolliskokouksen pitämisestä vuonna 2016 päättivät patriarkkojen ja itsenäisten kirkkojen päämiehet keväällä Konstantinopolissa.

– Yleisortodoksista kirkolliskokousta on valmisteltu vuodesta 1961 lähtien. Silloin elettiin kylmän sodan aikaa, kommentoi asiaa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo pian kokouksen jälkeen

– Rodoksella 1961 käynnistynyt kokouksen valmistelu pysähtyi valitettavasti 1990-luvulla, jolloin Konstantinopolin ja Moskovan patriarkaattien välit viilenivät Viron ortodoksisen kirkon hajaannuksen vuoksi. Nyt Lähi-idän ja Ukrainan kriisit ovat asettaneet kirkolle uusia haasteita, joiden rinnalla entiset vaikeudet tuntuvat pieniltä.

Vuoden 2016 kokouksessa pohditaan muun muassa ortodoksisen kirkon järjestäytymistä vanhojen patriarkaattien alueiden ulkopuolella Amerikoissa, Aasiassa ja Länsi-Euroopassa. Lisäksi esillä ovat ortodoksisen kirkon kanta eettisiin kysymyksiin.

Lue Leon haastattelu Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivulta

Lue myös:

Ortodoksit pitävät historiallisen kokouksen 2016

Edellinen artikkeliVaalikoneen vastausaikaa jatkettiin viikolla
Seuraava artikkeliTappara kutsuu kummit ja kummilapset yhdessä jääkiekkopeliin