Laskelmoitu tervehtimättä jättäminen on tyly kannanotto, joka vahvistaa raja-aitoja. Tervehtiminen on lähimmäisyyttä, kirjoitti piispa Tapio Luoma sunnuntaina Twitterissä.
Kyseessä oli niin kutsuttu #twaarna eli mikroblogipalvelu Twitterin enintään 140 merkin saarna.
Vanhoillislestadiolaisissa piireissä tervehtimättä jättäminen liittyy siihen, että jos henkilöä ei tervehditä sanoilla Jumalan terve, hänen ei katsota kuuluvan uskovaisten joukkoon.
Kun nimenomaan piispa ottaa asiaan kantaa, on kysyttävä, viittaako hän kyseiseen kirkon herätysliikkeeseen.
– Lähtökohtana twaarnalle oli puhtaasti sunnuntainen evankeliumi, jossa Jeesus sanoo: ”Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on?” Tämä johti ajatukset ylipäätään tervehtimiseen ja kokemuksiin – omiin ja muiden kertomiin -, joissa tervehtimiseen on jätetty tietoisesti vastaamatta, Luoma vastaa Kotimaa24:lle.
Suomalaisten tervehtimiskulttuurista on puhuttu viime aikoina laajemminkin mediassa.
– Vanhoillislestadiolaisuus ei erityisesti noussut mieleeni. On kuitenkin selvää, että siinä, niin kuin kaikissa hengellisissä liikkeissä, joissa vain niihin tiiviisti kuuluvia tervehditään tietyllä erityisellä tavalla, on muiden helppo kokea ulkopuolisuutta. Kipein lienee kokemus niillä, joita joskus on tervehditty liikkeen sisäisellä tervehdyksellä mutta joille ei enää syystä tai toisesta samoja sanoja lausuta. Ajattelen, että tällaistenkin kokemusten estämiseksi Jeesus kiinnittää huomion tervehtimisen merkitykseen.
Piispa Tapio Luoma tunnetaan innokkaana twaarnaajana.
– Twaarnojen kirjoittamisessa minulle on tärkeintä löytää jokin keskeinen ajatus pyhäpäivän teemasta. Uskon, että kaikella julistamisella on merkitystä, olkoon sen väline mikä tahansa.
Ilmoita asiavirheestä