Uskonnon harjoittaminen tulee myös päiväkodeissa järjestää perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla, eduskunnan oikeusasiamies Jussi Pajuoja katsoo tuoreessa ratkaisussaan.
Helsingin Vapaa-ajattelijat ry pyysi oikeusasiamiestä ottamaan kantaa siihen, miten kunnallisissa päiväkodeissa voi opettaa uskontoa lapsille niin, että kaikkien lasten ja perheiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta kunnioitetaan.
Vapaa-ajattelijat arvostelivat erään Helsingin kaupungin päiväkodin menettelyä järjestää uskontoon liittyviä tapahtumia, kuten pääsiäis- ja joulukirkkoja. Kantelun mukaan lasten jakaminen ryhmiin perheen vakaumuksen perusteella on segregaatiota ja tilaisuuksista pois jääminen paljastaa lapsen erilaisen vakaumuksen.
Apulaisoikeusasiamies Pajuoja toteaa ratkaisussaan, että kantelua koskevassa tapauksessa ei ole ilmennyt lainvastaista tai virheellistä menettelyä.
Hän huomauttaa, että Opetushallitus on käynnistänyt opetussuunnitelman perusteiden valmistelun esiopetusta, perusopetusta ja lisäopetusta varten. Perusteet valmistuvat vuoden 2014 loppuun mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan myös päivähoitoa koskevien säädösten uudistamista.
Apulaisoikeusasiamiehen mukaan lainsäädännön valmistelussa ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteita laadittaessa tulee ottaa huomioon perustuslakivaliokunnan keväällä esiin ottamat näkökohdat.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi keväällä uskonnon harjoittamista kouluissa. Valiokunta totesi, että yksittäisen virren laulaminen ei tee koulun juhlasta uskonnon harjoittamista eivätkä koulujen vuotuiseen juhlapyhien viettoon liittyvät vapaaehtoiset jumalanpalvelukset ole uskonnonvapauden kannalta ongelmallisia.
Ongelmallisena perustuslakivaliokunta sen sijaan piti sisällöltään uskonnollisia päivänavauksia ja ohjattuja ruokarukouksia.
Lue apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu täältä (pdf).
Lue myös: Perustuslakivaliokunta: Uskonnolliset aamunavaukset ongelmallisia
Ilmoita asiavirheestä