Antje Jackelén asetettiin arkkipiispaksi Ruotsissa

Lundin piispa Antje Jackelén asetettiin Ruotsin kirkon arkkipiispaksi eilen sunnuntaina Uppsalan tuomiokirkossa järjestetyssä juhlamessussa.

Tilaisuuteen osallistuivat piispojen ja kirkollisten merkkihenkilöiden lisäksi kuningas Kaarle XVI Kustaa, kuningatar Silvia sekä kruununprinsessa Victoria.

Saarnassaan Antje Jackelén korosti uskontodialogin merkitystä. Hän huomautti, että kristityillä, juutalaisilla ja muslimeilla on yhteinen Jumala, mutta painotti, että ainoastaan kristityt uskovat Kristukseen Jumalan poikana. Hän viittasi myös edeltäjäänsä, vuosina 1914–1931 arkkipiispana toimineeseen Nathan Söderblomiin ja tämän työhön rauhan ja ekumenian puolesta.

– Ekumenia on tärkeää maailmanrauhalle edelleen vuonna 2014, ja välttämätöntä on myös vuoropuhelu ja yhteistyö uskontojen välillä, Jackelén sanoi.

Antje Jackelén valittiin arkkipiispaksi viime lokakuussa järjestetyssä vaalissa. Toukokuun alussa Jackelén sanoi Kotimaan haastattelussa, että uskonnollista kenttää leimaa Ruotsissakin kahtiajakautuminen ja äänekkäiden ääripäiden jakolinja vaikuttaa myös Ruotsin kirkon sisällä. Konservatiivit syyttävät kirkon valtavirtaa sisäisestä sekularisaatiosta.

– Ennen sisäisellä sekularisaatiolla tarkoitettiin hengellistä laiskuutta tai sitä, että väki kävi harvoin kirkossa. Nykyään sisäiseksi sekularisaatioksi kutsutaan sitä, jos ei lueta Raamattua kirjaimellisesti. Raamattua on tulkittu 2 000 vuotta, ei historialta voi sulkea silmiään. Kertomus Jeesuksesta on aina ollut elävä, Jackelén sanoi.

Jackelén seuraa arkkipiispan virassa eläkkeelle jäänyttä Anders Wejrydia.

Jackelénin virkaan asettamisesta kertoi esimerkiksi Kyrkans Tidning -lehti.

Lue myös: Suomalaisarvio Jackelénista: Erinomainen teologi

Antje Jackelén puhuu kohtaamastaan nettivihasta

Kuva: Magnus Aronsson / Ruotsin kirkko

Edellinen artikkeliKolumnisti: Ihmisten maailma on joulupukin pajakylä
Seuraava artikkeliJotakin uutta, jotakin vanhaa