Lähes joka toinen pelkää kidutetuksi tulemista

Lähes puolet ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin teettämään kyselytutkimukseen vastanneista pelkää joutuvansa kidutetuksi pidätystilanteessa. Kyselyyn vastasi yli 21 000 ihmistä 21 maasta kaikilta mantereilta. Suomessa kyselyä ei tehty.

YK:n kidutuksenvastainen yleissopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Amnesty International teetti maailmanlaajuisen kyselyn selvittääkseen ihmisten asenteita kidutukseen. Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia sanoi pelkäävänsä joutuvansa kidutetuksi pidätystilanteessa. Kaikista vastaajista 82 prosenttia oli sitä mieltä, että kidutusta vastaan tarvitaan kansainväliset säännöt.

– Tämän kyselyn tulos osoittaa selvästi, että kidutuksen kitkemiselle on maailmanlaajuinen tuki, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Tiina Valonen.

YK:n vuonna 1984 voimaan tulleen kidutuksenvastaisen yleissopimuksen on ratifioinut 155 valtiota. Sopimus velvoittaa jäsenmaita estämään, rankaisemaan ja hyvittämään kidutuksen.

Viiden viime vuoden aikana Amnesty on raportoinut kidutuksesta tai muusta epäinhimillisestä kohtelusta 141 maassa. Yleensä kidutus yritetään salata, joten sitä harjoittavien maiden lukumäärä on todennäköisesti raportoitua suurempi.

– Hallitukset ympäri maailman suhtautuvat kidutukseen kaksinaamaisesti. Useat valtiot kieltävät kidutuksen lainsäädännössään, mutta käyttävät kidutusta kuulustelumenetelmänä tai hallinnon vastustajien hiljentämiseen, Valonen sanoo.

Amnesty International vaatii hallituksia ottamaan käyttöön suojakeinoja, jotta pidätettyjä ei kidutettaisi. Suojakeinoja ovat oikeus riippumattomaan lääkäriin ja lääkärintarkastuksiin sekä oikeus riippumattoman lakimiehen apuun heti pidätyksen jälkeen.

Amnesty Internationalin kaksivuotinen kidutuksenvastainen kampanja keskittyy Meksikoon, Filippiineihin, Nigeriaan, Marokkoon ja Uzbekistaniin.

Edellinen artikkeliVieraskielisten määrä ylitti ruotsinkielisten määrän
Seuraava artikkeliEU, maaseutu ja kirkko kohtaavat Lapinlahdella