Teologia.fi esittelee pilkkarunoja ja tenttikirjojen reunamerkintöjä

Teologia.fi:n tuoreimmassa numerossa tehdään katsaus kirjahistoriaan. Monitieteisen tutkimusalan luonne on muuttunut ja monipuolistunut parinkymmenen viime vuoden aikana.

– Tutkimusala on kurottautunut kirjastojen kätköistä kohti modernia maailmaa unohtamatta kuitenkaan juuriaan, teemanumeron päätoimittaja, kirjahistorian professori Tuija Laine toteaa.

Kirjahistorian alalla on jo pitkään tutkittu myös uskonnollista kirjallisuutta – sen julkaisemista, kääntämistä, omistamista, sensurointia ja lukemista. Tällä hetkellä alan mielenkiinnon kohteina ovat sähköinen julkaiseminen, digitointi ja digitoidut aineistot. Merkittäviä tutkimuskohteita ovat myös lukemisen tutkimus ja tavallisten kansanihmisten eli rahvaan kirjallistuminen.

Teemanumerossa edellä mainittuja aiheita sivutaan tarkastelemalla muun muassa Kalajoen käräjistä 1800-luvulla kirjoitettua pilkkarunoa, tenttikirjojen kansiin ja marginaaleihin kirjoitettuja reunamerkintöjä, supersankarisarjakuvia sekä elektroniseen kirjaan ja perinteiseen painettuun kirjaan yhdistettäviä lukemisen aistikokemuksia.

Teologia.fi-palvelua ylläpitävät Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi ja Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan teologian osasto. Sivustolla esitellään kolmesti vuodessa suomalaista teologista tutkimusta ja teologisia puheenaiheita.

Tutustu Kirjahistorian monet kasvot -teemanumeroon täällä

Edellinen artikkeliSuomi on maailman paras maa olla äiti
Seuraava artikkeliKeikkapappien ja -kanttoreiden palkkiot vaihtelevat seurakunnittain