Luterilaisen maailmanliiton (LML) pääsihteeri Anne Burghardt nosti yleiskokouksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona esille ääripäiden voimistumisen muun muassa yhteiskunnallisessa todellisuudessa.
– Kirkoilla on mahdollisuus osoittaa, miten olla erimielisiä hyvällä ja rakentavalla tavalla, Anne Burghardt sanoi.
Yleiskokouksessa presidenttiyden jättävä, arkkipiispa Panti Filibus Musa korosti samassa tiedotustilaisuudessa yhtenäisyyden merkitystä silloinkin kun asioista ollaan eri mieltä. Tämän hän nosti esille myös linjapuheessaan.
– Monenlaisia ääniä ja jakautumisen riskejä täynnä olevassa maailmassa on helppoa kääntyä toista vastaan pienimmästäkin erimielisyydestä. Meidän pitää ymmärtää, että kunnioittavan kuuntelemisen harjoittamisella on iso merkitys niin paikallisesti kuin globaalisti, Panti Filibus Musa sanoi.
Hän kannusti kirkkoja pysymään toivon majakkoina monimutkaisessa, epävarmassa ja vaihtuvien dialogien ajassa.
YHTENÄ OSANA laajaa yleiskokoukselle pitämäänsä raporttia Burghardt totesi, etteivät LML:n jäsenkirkkojen väliset jännitteet ole salaisuus.
– Yksi niistä liittyy käsityksiin seksuaalisuudesta.
Hän muistutti siitä, että LML:n neuvosto päätti 11 vuotta sitten Bogotássa pitämässään kokouksessa, ettei LML ota kantaa perhettä, avioliittoa tai seksuaalisuutta koskeviin kysymyksiin.
Sen jälkeen käyttöön otettiin niin sanottu Emmauksen keskustelu-metodi. Sen avulla kirkot käyvät keskenään kunnioittavaa dialogiaa kuunnelleen toistensa seksuaalisuuteen liittyviä näkemyksiä.
Burghardt korosti kuitenkin LML:n jäsenkirkkojen sitoutuvan siihen, jokaisen ihmisen ihmisarvo Jumalan kuvana on aina suojeltu.
– Kaikenlainen väkivalta on tuomittavaa riippumatta siitä mikä on yksilöinä tai kirkkoina käsityksemme perheestä, avioliitosta tai seksuaalisuudesta.
Anne Burghardt sai selkeän ja eteenpäin vievän raporttinsa jälkeen yleiskokoukselta poikkeuksellisen voimakkaat taputukset.
Norjan kirkon edustaja Harald Skoglund Dahler kysyi raporttia koskeneesta, mutta lyhyeksi jääneessä keskustelussa, että eikö LML:n pitäisi voimakkaammin nostaa esille ja puolustaa alkuperäiskansojen asemaa.
KRAKOVASTA ON vain vähän yli 200 kilometriä linnuntietä Venäjän hyökkäyssodan kohteeksi joutuneen Ukrainan rajalle.
Anne Burghardt kertasi raportissaan, että LML on reagoi heti sodan syttymisen jälkeen tuomitsemalla sodan ja on sen jälkeen välittänyt mittavaa humanitaarista apua.
Tässä yhteydessä hän kiitti Puolan Evankelisen Augsburgin tunnustuksen kirkkoa sekä äskettäin LML:n jäseneksi hyväksyttyä Ukrainan Saksalaista evankelis-luterilaista kirkkoa. Ne ovat Burghardtin mukaan tuoneet toivoa sodan keskellä, tarjonneet suojaa ja tukeneet pakolaisten elämää monin tavoin.
– Ne antavat uskomattoman todistuksen siitä mitä on olla kirkko sota-aikana. Ne todistavat myös siitä, että kyse ei ole ensisijaisesti numeroista ja luvuista, vaan sitoutumisesta.
Panti Filibus Musan mukaan Afrikan mantereelta katsottuna oli vaikea uskoa että myös Euroopassa voisi syttyä sota. Hän korosti kirkkojen roolia sovinnon rakentajina senkin jälkeen kun rauha on tullut.
– Rauha ei ole päätepiste, vaan se on prosessi, Panti Filibus Musa sanoi.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä