Vakaumustahto voi turvata katsomuksen kunnioittavan kohtelun hoivapalveluissa – Läheisetkään eivät aina tiedä vakaumuksesta

Sote-alaa varten on kehitetty uusi, erilaisten vakaumusten kohtaamista ja ymmärtämistä helpottava työkalu. Vakaumustahto tarjoaa välineen oman vakaumuksen ilmaisemiseen hoivapalveluissa. Sen on kehittänyt oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti yhteistyössä USKOT-foorumin kanssa.

– Vakaumustahto on kuin hoitotahto, mutta vakaumuksen näkökulmasta. Se tarjoaa konkreettisen keinon ilmaista ja säilyttää oma vakaumus hoivapalveluissa. Lomake on täysin vapaaehtoinen ja tarkoitettu kaikille, joille vakaumus on tärkeä osa hyvinvointia, Kuopanportti kertoo evankelis-luterilaisen kirkon tiedotteessa.

Hoivapalveluissa potilaan vakaumus jää usein huomiotta, vaikka potilaan oikeuksia koskevassa laissa sekä sosiaalihuoltolaissa korostetaan sen kunnioittamista, kirkon tiedotteessa kerrotaan.

Vakaumustahto mahdollistaa yksilön vakaumuksen tukemisen etukäteen ilmaistujen tietojen pohjalta. Hoito voidaan toteuttaa henkilön arvoja ja vakaumusta kunnioittaen.

Vakaumustahto-lomake on ladattavissa netistä ja sen voi tallentaa hoitotahdon yhteyteen OmaKanta-palveluun.

Tiina Kuopanportin mukaan vakaumustahto ei ole uskontojen tuputtamista.

– Se on mahdollisuus ilmaista oma vakaumus ja kertoa siitä toisille. Läheisetkään eivät aina tiedä vakaumuksesta, jolloin asia jää arvailujen varaan. Vakaumustahto luo selkeyttä ja avoimuutta.

Kuopanportti on toiminut pitkään muistisairaiden hoitajana sekä ikääntyvien kotihoidossa. Vakaumustahdon hän on kehittänyt yhteistyössä USKOT-foorumin kanssa. Se on kuutta uskontokuntaa edustava uskontojen yhteistyö- ja asiantuntijajärjestö. Asiassa on konsultoitu myös uskonnottomien ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestöä Vapaa-ajattelijain liittoa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliPäivi Räsäsen käräjäoikeudessa aiemmin hylättyjä syytteitä käsitellään nyt hovioikeudessa
Seuraava artikkeliSisko Hottola liittyi neljätoistavuotiaana vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen ja erosi sieltä lukioikäisenä: ”Toivon, että liike antaisi monenlaisten äänten kuulua”