Häkkinen liitti yhteen Tiberiaanjärven ja veteraanien kokemukset

Tänään vietettävän kansallisen veteraanipäivän teemana on Kiitollisina kohti tulevaisuutta. Kiitollisuus ja vastuu olivat esillä myös saarnassa, jonka Mikkelin piispa Seppo Häkkinen piti veteraanipäivän valtakunnallisessa jumalanpalveluksessa Mikkelin tuomiokirkossa.

Päivän evankeliumiteksti kertoi Jeesuksen ilmestymisestä opetuslapsille Tiberiaanjärvellä ja Pietarin kalansaaliista. Häkkinen liitti raamatunkohdan suomalaisveteraanien sodanaikaisiin kokemuksiin. Hän nosti esiin sen, kuinka Mestarinsa menettäneet opetuslapset löysivät kiitollisuuden vaikeuksien ja menetysten keskeltä – aivan kuten sodan kokenut sukupolvi Suomessa.

– Kiitollisuus syntyy siitä, että alamme nähdä uudella tavalla, kuten tapahtui opetuslapsille Tiberiaanjärven rannalla. Kiitollisuus on sitä, että kaikkein synkimmässäkin hetkessä voimme nähdä valoa ja toivoa.

Saarnassaan Häkkinen totesi sotiemme veteraanien maksaneen raskaan laskun, joka yhä tuntuu ruumiin jäsenissä ja mielen muistissa.

– Me tunnemme kiitollisuutta veteraanisukupolvien työstä ja taistelusta isänmaamme puolesta. Samalla me nykysukupolvet voimme oppia ymmärtämään kiitollisuuden merkityksen. Sodan kokenut sukupolvi tietää, miten kovaa elämä voi olla ja kuinka silti elämästä voi olla kiitollinen.

Kuva: Matti Karppinen

Edellinen artikkeliRäsänen holokaustin muistotilaisuuteen Israeliin
Seuraava artikkeliKylväjä ei vie nuoria Ukrainaan