Opas lähisuhdeväkivaltaan puuttumiseksi julkaistu

Lähisuhdeväkivallan uhrin avun saaminen riippuu usein siitä, ottaako sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen asian puheeksi vai ei. Ammattilaisen on osattava ja uskallettava puuttua lähisuhdeväkivaltaan. Lähisuhdeväkivalta on hyvin yleistä Suomessa.

Arviolta noin joka viides parisuhteessa elävistä naisista on joutunut lähisuhdeväkivallan uhriksi nykyisen parisuhteensa aikana. Väkivalta koskettaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Vuosittain kuolee noin 20 naista ja 5 miestä nykyisen tai entisen kumppaninsa surmaamina.

Ammattilaisten tueksi on nyt laadittu lähisuhdeväkivaltaan puuttumisen Miten puutun väkivaltaan -opas, joka ohjaa auttamaan väkivaltaa kokeneita asiakkaita.

Lähisuhdeväkivallan uhri hakee apua useimmiten terveydenhuollosta. Osa hakee apua fyysisiin vammoihin, osa välillisiin seurauksiin, kuten masennukseen, ahdistukseen, unettomuuteen tai päihteiden käyttöön. Vain harva osaa tai haluaa hakea apua itse väkivaltaan.

– Väkivallasta kannattaa kysyä silloinkin, kun se ei ole käynnin varsinainen syy. Väkivalta kannattaa ottaa puheeksi kaikkien sosiaali- ja terveyshuollon asiakkaiden kanssa, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Reetta Siukola.

Oppaan sisältöä on testattu päihde- ja mielenterveyspalveluiden asiakkailla. Ammattilaisten käyttöön suunniteltu opas sisältää konkreettisia välineitä varsinaiseen asiakastyöhön.

Miten puutun väkivaltaan -opas on tuotettu yhtenä toimenpiteenä naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelmassa.

Edellinen artikkeliSuurella Sydämellä Kirkkopalveluihin
Seuraava artikkeliFacebook-ryhmä kaipaa kirkon vapaaehtoisia