Lapsiasiavaltuutettu: Turvapaikkaa hakevien lasten säilöönotto kiellettävä

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on antanut sisäministeriölle lausunnon säilöönottoa koskevan lakiehdotuksen uusimmasta versiosta.

Esityksen mukaan lapsia ei voisi sijoittaa poliisin tai rajavartiolaitoksen pidätystiloihin eli putkaan. Lisäksi lapset sijoitettaisiin aina erilliseen säilöönottokeskukseen. Yksin maahan tulleet alaikäiset voitaisiin kuitenkin ottaa säilöön sen jälkeen, kun he ovat saaneet kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Lakiesitys mahdollistaa lisäksi lasten säilöönoton yhdessä vanhempiensa kanssa.

Aulan mukaan esitys ei toteuta hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta yksin tulevien turvapaikanhakijalasten säilöönoton kieltämisestä.

– Tämä on ristiriidassa Suomen hyväksymien Euroopan neuvoston lapsiystävällisen oikeuden suuntaviivojen kanssa. Niiden mukaan ilman huoltajaa olevia, esimerkiksi turvapaikkaa hakevia ja vanhemmistaan eroon joutuneita alaikäisiä ei saisi ottaa säilöön yksinomaan sillä perusteella, että heillä ei ole oleskeluoikeutta, Aula sanoo.

– Lasta ja lapsiperheitä ei tulisi ottaa säilöön missään tilanteessa, vaan heidän kohdallaan olisi aina käytettävä vaihtoehtoisia turvaamistoimenpiteitä. Näiden mahdollisuudet eivät lakiehdotuksessa tule esille.

Edellinen artikkeliWindhoekista Anjalankoskelle
Seuraava artikkeliEnnenaikaiset vaalit vai ei?