”Hän kantoi pukunsa ihanasti”

askolan_puku2Kati Koski piispa Irja Askolan Linnan juhlissa nähdystä puvusta. Askolan piti myös erottua muiden piispojen rouvista.

Suomen luterilaisen kirkon ensimmäisen naispiispan pukuvalinta Linnan juhliin kiinnosti varmasti monia etukäteen. Ylen tv-lähetyksessäkin haastatellulla Askolalla oli yllään hänen ja helsinkiläisen ompelijan Kati Kosken suunnittelema silkkisatiininen iltapuku.

– Minusta hän kantoi pukunsa ihanasti. Katsoin silmät säihkyen ja onnellisena, Koski kertoo.

Kosken mukaan puvun piti erottua muiden piispojen rouvien puvuista. Tämän vuoksi sen väriksi valikoitui musta. Iltapuvun piti henkiä arvokkuutta, ja siinä piti olla viittauksia piispuuteen. Niinpä violetti väri hihoissa, kauluksessa ja helman halkioissa loi pukuun ”hallitut ja hillityt” yksityiskohdat.

Violetti sopii Askolalla myös, koska Kosken mukaan piispa rakastaa värejä ja ”tykkää väriläiskistä”.

– Irja on kuitenkin ihan räväkkä ihminen, joten violettia oli sen verran, ettei suurennuslasilla tarvinnut katsella, Koski sanoo.

Kosken ja Askolan yhteistyö alkoi parisen vuotta sitten, kun Askola oli ehdolla Mikkelin piispaksi. Tuolloin koski suunnitteli Askolalle kaksi jakkua.

Askola kävi myös jatkoilla

Askola itse sanoo, että hänen asua mietittiin tarkkaan. Yksi vaihtoehto olisi ollut pukeutua tavalliseen iltapukuun.

– Katsoin kuitenkin, että asuni täytyy ilmentää sitä roolia, jossa minut oli kutsuttu paikalle.

Yksi ajatus oli, että hän olisi pukeutunut piispainkokouksen hyväksymään uuteen naispappien juhla-asuun. Tämä vaihtoehto kaatui kuitenkin siihen, että asua ei saa vielä tekijänoikeussuojan vuoksi esitellä julkisesti.

– Tunnelma oli oikein iloinen. On myönnettävä, että ensi alkuun jopa hieman jännitti, mutta tasavallan presidentin lämmin tervetulotoivotus vei jännityksen mennessään. Ilta kului monien haastattelujen merkeissä, mutta ehdin jutella useiden kanssa yksityisestikin. Kirkko kiinnostaa kovasti ihmisiä juuri nyt, Askola kertaa toissailtaa Linnan juhlissa.

Juhlien perinteisen kaavan mukaan illan ohjelmaan kuuluu myös lyhyt pyörähdys tanssiparketilla. Kutsujana ja kavaljeerina Askolalla toimi kenttäpiispa Hannu Niskanen.

Irja Askola kertoo siirtyneensä juhlien presidentinlinnassa päätyttyä vielä lyhyeksi aikaa naapurirakennukseen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen isännöimille jatkoille.

Edellinen artikkeliHäkkinen: Lapsen etu ja rippisalaisuus eivät sulje toisiaan pois
Seuraava artikkeliKynkkärinki on vuoden 2010 kaupunkiteko