Evankelista: Japanissa pelätään uskontoja

Japanilaisten suhtautumisen uskontoon muuttui Tokion metroon vuonna 1995 tehdyn terrori-iskun jälkeen, sanoo Länsi-Japanin evankelisluterilaisen kirkon evankelista Aiji Komiyama. Hän puhui Järvenpäässä pidetyssä lähetyskumppanuusneuvottelussa torstaina.

Terrori-iskun taustalla oli uususkonnollinen Aum Shinrikyo -kultti. 13 ihmistä kuoli, ja tuhannet loukkaantuivat kemiallisen aseen vaikutuksesta.

Komiyaman mukaan tapahtuma vaikutti niin, että yhä useammat japanilaiset alkoivat niputtaa kaikki uskonnot samaan vaaralliseen kategoriaan.

– Japanissa kristinuskoon, buddhalaisuuteen, islamiin ja erilaisiin uusiin kultteihin voidaan kaikkiin viitata samalla japanin kielen uskontoa tarkoittavalla sanalla.

Traditionaaliset uskonnot joutuvat näin monien ihmisten mielikuvissa samaan seuraan äärikulttien kanssa. Tämä on Komiyaman mukaan vaikeuttanut kirkkojen työtä.

– 20 vuotta sitten saatoimme ongelmitta jakaa esitteitä esimerkiksi kirkon joulujuhlasta tai pääsiäispalveluksesta vaikkapa koululaisille. Kun nykyisin teemme niin koulujen tai rautatieasemien lähellä, meille voidaan valittaa asiasta tai meitä halutaan kieltää tekemästä niin. Joku voi kutsua jopa poliisin paikalle. Tähän ongelmaan ovat törmänneet myös Japanissa työskentelevät suomalaiset lähetystyöntekijät, Komiyama tietää.

Japanissa kristittyjen määrä ei ole lisääntynyt, vaan kristittyjä on vuosikymmeniä ollut noin prosentti maan 126-miljoonaisesta väestöstä.

Länsi-Japanin evankelisluterilainen kirkko on Suomen kirkon yhteistyökirkko Kansanlähetyksen ja Kylväjän tekemän työn kautta.

Mukana Järvenpään neuvottelussa oli myös Japanin evankelisluterilainen kirkko, joka puolestaan on Sleyn yhteistyökirkko.

Kuvassa vasemmalla evankelista Aiji Komiyama Länsi-Japanin evankelisluterilaisesta kirkosta ja oikealla pastori Naoki Asano Japanin evankelisluterilaisesta kirkosta.

Kuva: Jussi Rytkönen

Edellinen artikkeliEspoon seurakuntayhtymä palkittiin parhaana 50+ -työpaikkana
Seuraava artikkeliSeurakuntavaalien viralliset lomakkeet julki