Uusi gospelpassio Klaukkalassa, Via Crucis palaa kaduille Helsingissä ja Lappeenrannassa

Klaukkalan kirkolla esitetään tällä viikolla isoa pääsiäisnäytelmää nimeltä Gospelpassio Magdalena. Sen on käsikirjoittanut ja tuottanut pastori Anni Pesonen. Esitykset ovat 6.4., 7.4. ja 8.4. Niistä tarkemmin tästä.

– Käsikirjoitus kertoo pääsiäisen kulun ja pyrkii miksaamaan realismia, inhimillisyyttä ja traagisuutta. Erityismausteena siinä on eksegeettitaustastani johtuen raamatuntutkijan näkökulma, Pesonen kertoo Kotimaalle.

Pesonen on huomioinut käsikirjoituksessaan, miten erilaisena Pilatuksen rooli evankeliumeissa esitetään, miten lempeänharmoninen Luukas ja tuskaa korostava Markus kertovat eri tavalla ristin tapahtumista ja pitäisikö Jumalan valtakunta nähdä sisäisenä vaiko konkreettisena ja poliittisena todellisuutena.

– Ristiriitaiset näkökulmat tulevat tekstiin eri esiintyjien kautta. Ne tuovat näytelmään särmää ja rosoa, vaikkei tarkoitus olekaan opettaa yleisölle, mikä on kenenkin Raamatun kirjoittajan näkökulmaa.

Gospelpassio Magdalenan ohjaa Lea Hirvasniemi-Haverinen, Kivi-juhlien taiteellinen johtaja. Pääosan esittää Leila Väänänen. Musiikki on Suomi-gospelia, kuten Löyttyä ja Simojokea, joukossa pari virttäkin. Laulut on sovittanut Make Perttilä, joka myös johtaa kokoamaansa isoa ammattilaisbändiä. Lauluryhmä koostuu nurmijärveläisistä vapaaehtoisista.

Gospelpassio Magdalenalle on tänä vuonna myönnetty Kirkkohallituksen kulttuuri- ja taideapuraha, joka on tarkoitettu nuoria palvelevalle seurakunnalliselle taideprojektille. Apurahalla kustannetaan ylimääräinen esitys Nurmijärven 500-päiselle rippikouluikäluokalle.

Helsingissä Via Crucis taas tauon jälkeen

Via Crucis palaa tänä vuonna takaisin Helsingin keskustan kaduille koronan aiheuttaman kolmen vuoden tauon jälkeen. Via Cruciksen 25-vuotisjuhlaesityksen ohjaa Markku Arokanto. Arokanto nostaa näytelmässä esiin ikiaikaisen kysymyksen ihmisen yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja syrjäytyneisyydestä.

Kuva: Jani Laukkanen

Jeesuksen roolissa nähdään Panu Haavisto, jonka Via Cruciksen työryhmä kutsui rooliin. Panu Haavisto esiintyi Jeesuksena Via Cruciksen lyhytelokuvaversiossa.

Nyt esitettävän uuden Via Crucis -näytelmän on käsikirjoittanut runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskinen. Kulkueisiin ja näyttämötapahtumiin musiikin on säveltänyt Pekka Simojoki, myös Antti Vuori on säveltänyt laulun esitykseen.

Via Crucis -näytelmä on yleisölle maksuton ja suunnattu kaikille kaupunkilaisille ja turisteille. Tänä vuonna esitys on pääsiäislauantaina 8.4. klo 21–22.30. Lisätietoa esityksestä tästä. Pääsiäisvaelluksen jälkeen voi osallistua pääsiäisyön messuun Helsingin tuomiokirkossa, Unioninkatu 29.

Näytelmän reitti on uudistunut aiemmista vuosista. Vaellus alkaa Senaatintorilta, jatkuen kulkueena Snellmaninkadun ja Kirkkokadun kautta Säätytalon puistoon. Sieltä esitys jatkaa Säätytalon pääportaille ja etenee kulkueena Kirkkokatua pitkin takaisin Senaatintorille.

Lappeenrannassa tunnettuja esiintyjiä

Via Crucis palaa myös Lappeenrannan kaupunkikuvaan tänä pääsiäisenä. Tuottaja Marjo Hänninen kertoo, että vuonna 2020 päästiin jo harjoittelemaan näytelmää ja järjestelyt olivat jo pitkällä. Sitten tuli pandemia ja kaikki peruuntui lyhyellä varoitusajalla.

– Nyt on aivan ihanaa päästä viimein toteuttamaan tapahtumaa, hehkuu Hänninen.

Projektiryhmään kuuluvat hänen lisäkseen Jari Berg ja Anne Seino Lappeenrannan seurakuntayhtymästä. Ohjaajana toimii Arto Myllärinen avustajanaan Ani Hassinen. Tänä vuonna mukana on Kansallisteatterista tuttu Petri Liski Jeesuksen roolissa. Pietarin roolissa on Voice of Finland 2021 voittaja Kalle Virtanen ja Mariana Kansallisoopperan Maria Semerdjiev. Lapsisolistina on Emelia Levy, elokuvista ja tv-sarjoista tuttu nuori monilahjakkuus.

Via Crucis järjestetään: kiirastorstaina on kenraaliharjoitukset ja varsinainen esitys pitkäperjantaina. Esitykset ja kaupunkivaellus toteutetaan vuonna 6.–7.4. klo 21 alkaen. Lisätietoa tästä. Tapahtuman ja kaupunkivaelluksen kesto on noin 1,5 tuntia alkaen Marian aukiolta ja päättyen Linnoitukseen. Yleisö seuraa loppukohtausta Satamatorilta.

Edellinen artikkeliHiljaisella viikolla Euroopassa piirretään muniin pahalta suojelevia symboleja – Koristelijoiden joukkoon liittyi myös Ilkka Tahvanainen, joka kertoo mistä on kyse
Seuraava artikkeliMunkki opettaa Jeesuksen kieltä Jerusalemissa