Ruotsalainen lukiolainen ja ilmastoaktivisti Greta Thunberg, 20, vihitään yhtenä kahdeksasta henkilöstä Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi 9.6.
Helsingin yliopisto viettää tänä vuonna Promootion riemuvuotta filosofisen tiedekunnan sadannen promootion kunniaksi. Kaikkiaan kunniatohtoreita vihitään 30. Heidän joukossaan on myös presidentti Sauli Niinistö.
Teologisen tiedekunnan kunniatohtoreista päätti tiedekuntaneuvosto. Sen päätös nimilistasta oli yksimielinen, ja päätöstä edelsi perusteellinen keskustelu.
– Saamani palaute Greta Thunbergin valinnasta on ollut joko täysin negatiivista ja tuohtunutta tai sitten positiivista ja ylistävää. Ei mitään siltä väliltä. Tämä on ajankuva, sanoo Helsingin yliopiston eksegetiikan professori Martti Nissinen Kotimaalle.
Nissisen mukaan valinnan tiedettiin jo etukäteen jakavan mielipiteitä.
– Mutta ei ole mitään syytä olla tekemättä myös sellaisia päätöksiä. Pitää olla rohkea ja valmis vastaanottamaan myös kritiikkiä ja kiukkua.
Nissinen mainitsee, että Greta Thunberg on jo belgialaisen Monsin yliopiston kunniatohtori.
– Hän ilmoitti nopeasti ottavansa vastaan kunniatohtoriuden myös Helsingin yliopistossa ja olevansa huomionosoituksesta iloinen. Hän ei kuitenkaan pääse paikalle promootioon, koska on valmistumassa ylioppilaaksi.
USKONNONVAPAUSLAIN SÄÄTÄMISEN 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi promootion teemaksi valittiin vapaus. Teologian kunniatohtoreiksi vihittävistä viisi valittiin akateemisten ansioiden ja tieteellisen toiminnan perusteella ja kolme vapausteeman perusteella.
– Valinnoissa otimme huomioon uskonnonvapauden lisäksi ihmisoikeudet ja maapallon tilan, Nissinen sanoo.
Teeman perusteella kunniatohtoreiksi valittiin Greta Thunbergin lisäksi Luterilaisen maailmanliiton maailmanpalveluosaston johtaja FM Maria Immonen sekä emerituspiispa Munib Younan Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisesta kirkosta.
Valintaperusteiden mukaan Greta Thunbergin aloittama maailmanlaajuinen koululaisten ilmastoliike haastaa päättäjät tieteen tulosten edellyttämiin toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Thunberg on noussut nuoren sukupolven ilmastohuolen näkyvimmäksi edustajaksi. Hän on asettanut kaikille yhteiskunnille, yhteisöille ja yksilöille arjen valintoihin ulottuvan tehtävän, jonka olemme teologisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston mukaan velvolliset toteuttamaan.
Maria Immonen sai kunniatohtorin arvon ihmisoikeustyöstään niiden ihmisten parissa, joilla on kaikkein vaikeinta ja jotka helposti unohtuvat julkisuudessa. Munib Younan on puolestaan perustelujen mukaan vaikuttava ekumeeninen persoona, joka on johtanut kirkkoa vaikeissa oloissa Lähi-Idässä.
VIISI AKATEEMISIN perustein kunniatohtoriksi valittua ovat professori Riho Altnurme Tarton yliopistosta, uskontososiologian professori Mia Lövheim Uppsalan yliopistosta, professori Annabel Brett Cambridgen yliopistosta, sosiologian professori emeritus Grace Davie Exeterin yliopistosta sekä Uuden testamentin tutkija, professori Philip Esler Gloucestershiren yliopistosta.
PROMOOTION HISTORIA Suomessa ulottuu 1600-luvulle. Promootiota on luonnehdittu akateemisen työn korkeimmaksi juhlaksi. Osallisiksi pääsevät ne maisterit ja tohtorit, jotka ovat suorittaneet asianomaisen tutkinnon.
Kunniatohtoreiksi promovoidaan erityisen ansioituneita henkilöitä, jotka valitsee tiedekunta tai yliopisto.
Promootio on eräänlainen kolmipäiväinen näytelmä tarkkoine pukeutumissääntöineen ja roolituksineen. Promootioon liittyvä symboliikka on säilynyt vuosisatojen ajan samanlaisena.
Varsinaisen promootiopäivän päätapahtuma on promootioakti, jonka kaava on toistunut melko samanlaisena vuosisatojen ajan. Sen jälkeen on juhlajumalanpalvelus, jonne siirrytään akateemisessa kulkueessa.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Professori Martti Nissinen: Palaute Greta Thunbergin valinnasta teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi on totaalisen kahtiajakautunutta
Ilmoita asiavirheestä