Sodan uhreja muistettiin – Valtiovallan edustajat sytyttivät ensimmäiset kynttilät Tuomiokirkon portaille

Vakavat ilmeet valtiovallan edustajilla sekä lähes täydellä Senaatintorilla leimasivat Valoa Ukrainaan -tapahtuman alkua. Tilaisuus Senaatintorilla alkoi Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä. Hiljaisuus tuntui minuuttia paljon pidemmältä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, pääministeri Sanna Marin sekä joukko muita ministereitä ja järjestäjätahon edustajia laskivat ensimmäisinä kynttilät portaille.

Tämän jälkeen Senaatintorille kokoontunut väki pääsi tuomaan omat kynttilänsä.

– TULIN koska minulla on henkilökohtainen suhde Ukrainaan sukulaisen avioliiton kautta, kynttilän tuonut yliopistonlehtori Päivi Hasu sanoi.

– Olen ollut mukana järjestämässä muun muassa neulontaporukoita. Tällä hetkellä kudomme vaatteita ukrainalaisille vauvoille ja keskosille.

Hasu sanoo, että kulunut vuosi on ollut äärettömän surullinen.

Hänen ymmärtääkseen kaikki kannustus on ukrainalaisille tärkeää, mutta Ukrainasta tuleva viesti on selkeä, aseita tarvittaisiin enemmän.

– Tässä mielessä turhauttavaa on ollut seurata esimerkiksi Saksan ja Ranskan toimintaa.

Eläkeläinen Eeva Kuuskoski sanoo olevansa sydämestään ukrainalaisten puolella.

– Sodan syttyminen oli järkytys, vaikka merkit siitä olivat jo pitkään nähtävissä.

– Ukrainalaiset eivät taistele nyt pelkästään oman itsenäisyytensä puolesta, vaan eurooppalaisten arvojen puolesta. Meidän pitää olla valmiita antamaan entistä enemmän omastamme myös sitten, kun alkaa jälleenrakennuksen aika.

Kuuskoski sanoo, että hänen isänsä oli sodassa mukana.

– Sodan jälkeen syntynyt sukupolveni ajatteli, ettei sota ole enää mahdollista.

– Myötätunnon osoituksena tahdoimme tulla sytyttämään kynttilän. Tuki Ukrainan kansalle on velvollisuutemme, eläkkeellä oleva agronomi Tuomo Wuori sanoo.

Hän on viimeisen 20 vuoden aikana matkustanut Ukrainaa laidasta laitaan.

– Sota sinänsä ei ollut yllätys, mutta sen massiivisuus yllätti. Se että Venäjä tahtoo tuhota kokonaan Ukrainan maan ja kulttuurin ja viedä itsenäisyyden, Wuori sanoo.

Hän sanoo sodan olevan osa isovenäläisyyttä.

– Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, miten tärkeää on tuntea historiaa ja lukea sen pohjalta ajan merkkejä, Wuori sanoo.

SENAATINTORIN tapahtuma jatkuu vielä pitkin iltaa muun muassa helsinkiläisten kirkon kellojen soitolla ja ukrainalaisen kuoron esiintymisellä. Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esittää Finlandia-hymnin.

Tilaisuuden päätteeksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle. Siellä niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteenä.

Tuomo Wuori ja Marja Niemi laskemassa kynttilöitä Helsingin tuomiokirkon portaille.

Lue myös

Opetus jatkuu koulujen pommisuojissa – Ukraina-apu tähtää jo tulevaisuuteen

Pääkirjoitus: Ukrainan sodan myötä me suomalaiset olemme nousseet itäisen naapurin varjosta omaksi itseksemme

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAKI-liitot huolestui: Kirkon viranhaltijoiden oikeus perhe­vapaisiin heikentyy uuden kirkkolain myötä
Seuraava artikkeli”Sydämeni täyttää tarkoitus” – kirkon työntekijät eri aloilta kertovat, mikä tuo heille työniloa

Ei näytettäviä viestejä