Uskonnottomien määrä laskussa – muslimien määrä kasvaa

Maailman uskonnollinen kenttä on säilynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana vakaana. Kahden suurimman uskonnon, kristinuskon ja islamin, kannattajien prosentuaalinen määrä suhteessa koko maailman väestöön ei ole radikaalisti muuttunut. Näiden kahden uskonnon kannattajat muodostavat edelleen yhdessä maailman väestön enemmistön. Maailmanlaajuisesti kristittyjen ja muslimien määrä jatkaa kasvamistaan.

Kattavimpaa ja laajimpaa uskontotilastointia ovat jo kolmenkymmenen vuoden ajan tuottaneet Barrettin tilastot. Niiden mukaan esimerkiksi vuonna 2007 maailman väestöstä kristityiksi laskettiin 33 prosenttia ja muslimeiksi 21 prosenttia. Vuoden 2014 vastaavat luvut ovat 33 prosenttia ja 23 prosenttia.

Pitkällä aikavälillä muutoksen suunta on nähtävissä selkeämmin. Vuonna 1900 kristittyjen määräksi arvioitiin 34 prosenttia ja muslimien määräksi 12 prosenttia maailman väestöstä.

Barrettin tilastojen mukaan uskonnottomia laskettiin vuonna 2007 olleen 12 prosenttia ja vuonna 2014 hieman alle 10 prosenttia. Sekä eri tilastojen että useiden missiologisten tutkimusten valossa näyttää siltä, että uskontojen kannattajien määrä kasvaa niin numeraalisesti kuin prosentuaalisesti, kun taas uskonnottomien määrä näyttää vähenevän. Tätä selittävät muun muassa kristittyjen ja muslimien sekä itsenäisten uskonnollisten ryhmien voimakas kasvu.

Euroopassa perinteiset kristilliset kirkkokunnat menettävät jäseniään ja kannatustaan, kun taas itsenäiset ja etnisesti korostuneet kristilliset yhteisöt kasvavat voimakkaasti. Samankaltaista vaihtelevuutta ilmenee uskontojen asemassa ja kannattajien määrissä eri maanosissa.

Tunnustuskunnista helluntailaisten ja karismaattisten kristittyjen määrä jatkaa kasvuaan.

Edellinen artikkeliTunnetut suomalaiset lähtivät Tasaus-kampanjaan
Seuraava artikkeliArkkipiispa vetoaa paperittomien puolesta EU-vaaleissa