”Ajatus vanhustenhoidon sysäämisestä lasten vastuulle sotii oikeudenmukaisuutta vastaan”

Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd) vastustaa ajatusta lasten velvoittamisesta vastaamaan vanhempiensa vanhuuden aikaisesta hoidosta.

Perheoikeuteen erikoistunut professori Urpo Kangas ehdotti hiljattain Yle uutisten haastattelussa, että aikuiset lapset voitaisiin velvoittaa maksamaan esimerkiksi vanhempiensa laitospaikat, jos vanhempien oma eläke ei riitä.

– Ehdotus vie eriarvoistumisen tielle. Malli johtaisi väistämättä tilanteeseen, jossa varakkaat lapset saavat isänsä ja äitinsä isompiin huoneisiin, henkilökohtaisempaan hoivaan, paremmalle ruualle ja useammin ulkoilemaan. Muut sitten nipistäisivät vähästään sen minkä pystyisivät, Väätäinen sanoo tiedotteessaan.

– Toisekseen kysymys on yhteisen, kaikki ihmiset kattavan järjestelmämme oikeutuksesta. Me kaikki maksamme veroja, jotta me kaikki saamme palveluita. Tästä täytyy pitää kiinni.

Väätäisen mukaan tällaiset ehdotukset myös romuttavat julkisen puolen vastuuta.

– Vanhusten hoidossa tai hoivassa ei voida ajatella, että jokainen on oman onnensa seppä. Vielä vähemmän oikeustajuumme sopii, että paras tapa turvata oma vanhuutensa on saada lapsia ja vielä varakkaita sellaisia, Väätäinen lopettaa.

Lue myös

Huovinen: Lasten velvoittaminen vanhempiensa elättämiseen ei sovi hyvinvointiyhteiskunnan logiikkaan

Vanhustyön keskusliitosta tukea professori Kankaan avaukselle vanhempien tukemisesta rahalla

Edellinen artikkeliYhteisövero pois, valtionapu tilalle?
Seuraava artikkeliLammilla vihittiin käyttöön ortodoksinen kappeli