Simola: Esitys yhteisöveron korvaamisesta fiksu päätös

Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola kiittelee kirkkohallitusta budjettirahoitukseen siirtymistä puoltavasta lausunnosta. Simolan mukaan nykyinen yhteisöveron tuotosta kirkolle maksettava prosenttiosuus on ollut ongelmallinen.

”Vaikka yritykset eivät olekaan maksaneet kirkolle enää vuosiin suoraan veroa, on ollut vaikea selittää, miksi kirkkoa rahoitetaan näin. Toivottavasti nyt loppuu ainainen kitinä siitä, että yritykset maksavat kirkolle, vaikkeivät sen palveluja käytä. Toinen ongelma on ollut yhteisöveron tuoton epävakaisuus, sillä välillä sitä on tullut paljon, toisinaan sitten taas ei”, Simola kirjoittaa pääkirjoituksessaan.

Hän tunnustaa, että siirtyminen budjettipohjaiseen rahoitukseen tulee kalliiksi Helsingin seurakuntayhtymän kaltaisille suurille kaupunkiyhtymille.

”Kaavailut summista, joilla valtion on määrä tehtävistä koituvia kuluja maksaa, likikään kata kaikkea. Etenkin Helsingille, jossa on paljon yrityksiä, entinen järjestelmä olisi ollut edullisempi. Viisautta on kuitenkin pyrkiä selkeämpään ja helpommin suuren yleisön ymmärrettävissä olevaan järjestelmään. Kiitos Kirkkohallitukselle fiksusta päätöksestä. Toivottavasti Kirkolliskokous on yhtä viisas, kun asia aikanaan tulee sen ratkaistavaksi”, Simola kirjoittaa.

Eilen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hallintojohtaja Hannu Kallio kertoi näkevänsä valtionavustukseen siirtymisessä isojen seurakuntayhtymien kannalta katastrofin aineksia.

Lue myös: Ministerivaliokunta hyväksyi kirkon rahoitusuudistuksen etenemisen

Keskitalo ehdotetusta valtionavustusratkaisusta: Pidän tyydyttävänä

Edellinen artikkeliSeurakunnat vuokraavat maa-alueen Vantaalta
Seuraava artikkeliKivinen pistää painoa USA:n, Venäjän ja Ukrainan neuvotteluille