Jumalanpalveluksen tulee puhutella paitsi järkeä ja ymmärrystä myös sydäntä ja kokemusta, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sanoi Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla keskiviikkona 30.11.
Häneltä kysyttiin, miten ihmiset saataisiin käymään enemmän messuissa. Jolkkonen ei usko liturgisen järjestyksen muutoksiin vaan siihen, että pitäisi saada syvennettyä ihmisten ymmärrystä siitä, miten hienosta asiasta jumalanpalveluksessa on kyse.
– Se ei ole konsertti, oppitunti tai sambakarnevaali, vaan siinä tullaan elävän, läsnäolevan Jumalan eteen ja kumarretaan pää. Se on Jumalan palvontatapahtuma. Mutta se ei saa olla pelottava vaan sen tulisi olla kodikas.
Helsingin Paavalin seurakunnan televisioitua adventtijumalanpalvelusta sambakulkueineen Jolkkonen ei nähnyt, mutta puolusti kirkkoherra Kari Kanalan motiiveja.
– Tunnen Karin hyvin. Kenenkään ei pidä epäillä hänen vilpittömyyttään. Hänen vilpittömästä halustaan tavoittaa uusia ihmisiä meidän kaikkien pitäisi ottaa opiksi, Jolkkonen sanoi.
Toisaalta Jolkkonen totesi, että jumalanpalvelus ei välttämättä ole hyvä evankelioimisväline tai sisäänheittotuote kirkkoon. Hänen mukaansa voidaan myös kysyä, sopiiko sambakulkue suomalaiseen adventtiaamun jumalanpalvelukseen vai onko se ehkä ulkopuolelta tuotu siirtolohkare, joka ei oikein istu kuvaan.
Jari Jolkkonen suree sitä, että evankeliointi on nykyään myrkytetty sana. Siitä tulee mieleen lähinnä painostus ja uhkaavien traktaattien jakaminen.
– Enkeli kuitenkin sanoi paimenille, että minä evankelioin teille hyvän uutisen. Alun perin evankeliointi on ollut dialogista eikä siihen kuulunut painostamista tai pakottamista. Evankeliointi-sanaan on liittynyt toisen ihmisen autonomian pohjaton kunnioitus.
Miten purkaa pääkaupunkiseudun ja maakuntien välistä vastakkainasettelua?
Jari Jolkkosen mukaan Suomen sisäisen turvallisuuden kannalta tärkeä kysymys on, miten pääkaupunkiseudun ja maakuntien välistä vastakkainasettelua voitaisiin purkaa ja keskinäistä ymmärrystä lisätä. Ainoaksi keinoksi tähän hän hahmottaa kuuntelun.
Erityistä huolta Jolkkonen kantaa hiippakuntansa itäisistä alueista ja Itä-Suomen 900 000 asukkaasta.
– Haminan satamasta Suomussalmelle ja Kuusamoon on aikamoinen hätä tulevaisuudesta, kun Ukrainan sota pisti Venäjän rajan kiinni. Itä-Suomi maksaa taas sotakorvauksia. Tätä hätää ja näitä huolia on kuultava.
Jolkkonen kiitti Yleä ja Kotimaata siitä, että nämä mediat pyrkivät välittämään alueellisia uutisia kaikkialta Suomesta.
”Aatteilla on eroja”
Jolkkonen rinnastaa uudessa kirjassaan Ymmärrystä etsivä usko kansallissosialismin ja kommunismin puhuessaan maailman tuhoisimmista aatteista. Hänen mukaansa kommunismi ja sen löyhä perillinen woke-liberalismi perustuvat kielloille ja negaatioille, eivätkä esitä selkeää visiota paremmasta maailmasta.
Kun Jolkkosta haastettiin tästä näkemyksestä, hän totesi, että nykyiset poliittiset liikkeet eivät ole vanhojen suoraa jatkumoa, mutta niiden mielenmaisemassa on samankaltaisuutta vanhojen, tuhoisien aatteiden kanssa ja siksi niihin pitää suhtautua varoen.
Jolkkonen myöntää, että myös kristinuskon nimissä on tehty järjettömästi pahaa, mutta kysyy, johtuuko se todella kristinuskon opetuksista vai siitä, että niihin ei ole sitouduttu.
– Jeesuksen sanoman ytimessä on lähimmäisenrakkaus, joka ulottuu viholliseen asti. Siksi sitä ei voida rinnastaa kommunismiin tai kansallissosialismiin. Aatteilla on eroja.
Ohjelmassa keskusteltiin myös erityisesti nuorten tuntemasta ilmastoahdistuksesta, joka on Jolkkosen mukaan aito ongelma ja lamaannuttava voima.
– Mielestäni meidän ei pidä ruokkia tätä ahdistusta vaan tukea kiitollisuutta luomakunnasta, koska se on myönteinen voima. Ilmaiseksi saatu hyvä synnyttää halun antaa vastalahja. Tämä auttaa sekä ihmistä että luontoa.
***
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Piispa Jari Jolkkosen mukaan Itä-Suomi maksaa taas sotakorvauksia – ”Tätä hätää ja huolta on kuultava”
Ilmoita asiavirheestä