Kalliala: Parisuhderukouksesta luvassa kanteluita

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala pitää todennäköisenä, että piispojen rukousohjeet johtavat käytännössä tuomiokapituleihin tehtäviin kanteluihin.

– Ikävä kyllä ajattelen niin, että joku päivä semmoisia tulee ainakin joihinkin kapituleihin. Rukouksen toteuttamismahdollisuuksia on niin paljon, ja vastaan tulevat tilanteet ovat niin monimuotoisia. On epätodennäköistä, että jokaisessa paikassa asia voitaisiin hoitaa kaikkien kannalta korrektisti, jouhevasti ja fiksusti niin, että joku ei olisi sitä mieltä, että meneteltiin väärin, Kalliala sanoo.

Hän pitää kapituleihin kantelemista kankeana ja epämiellyttävänä tapana etsiä rajoja. Turun arkkihiippakunnassa menettelytapoja etsitään jatkossa yhdessä pappien kanssa.

– Meillä käytännössä tässä tullaan etenemään sillä tavoin, että toisaalta keskustellaan papiston kanssa siitä, että miten tullaan menettelemään ja sitten kootaan käytäntöjä ja erilaisia tapauksia miten on menetelty ja mikä on havaittu hyväksi. Pidän sitä hyvänä etenemistienä.

Kallialan mukaan tilanteiden monimuotoisuuteen vaikuttaa sekin, että rukousta voivat pyytää osakseen myös sellaiset parit, jotka eivät kuulu kirkkoon. Myös se halutaanko tilanteesta yksityinen vai yhteisöllinen vaikuttaa lopputulokseen.

– Pidän kuitenkin tätä eräänlaista omantunnonklausuulia hyvänä asiana, koska näkemykset jakautuvat rukouksen osalta niin selkeästi.

Viisi Turun arkkihiippakunnan pappia allekirjoitti 11 teologin julkilausuman jossa ”luovutaan” luterilaisen kirkon piispoista.

Lue myös: Yksitoista teologia ”luopuu piispoista”

Kalliala: Anteeksi, mikä tarkemmin tarkoitattekaan luopumisella?

Edellinen artikkeliKustannusosakeyhtiö Koivuniemen toiminnassa ei huomautettavaa
Seuraava artikkeliRuumiista irtautumisen kokemukselle tieteellinen selitys?