Kirkon lähetyksen uusi peruslinjaus tarkentaa ohjetta, miten vanhan virkakannan lähetysjärjestöt toimivat suhteessa pappisnaisiin

Keskiviikkona 26.10. koolla ollut piispainkokous hyväksyi kirkon lähetyksen uuden peruslinjauksen eli asiakirjan Yhteinen todistus 2023. Edellinen asiakirja oli vuodelta 2018.

Yhteinen todistus linjaa kirkon lähetystehtävän peruslinjat ja toimintaperiaatteet. Sen pohjalta kirkko solmii lähetystyön perussopimukset kirkon lähetysjärjestöjen kanssa. Niiden tämänhetkinen sopimus päättyy kesäkuussa 2023.

Asiakirjan merkittävin muutos liittyy pappisvirkaan ja erilaisten virkakäsitysten törmäämiseen seurakunnissa. Kirkon lähetysjärjestöillä on erilaisia näkemyksiä siitä, voiko nainen toimia pappina ja miten sellaisissa tapauksissa alttarilla tehdään yhteistyötä.

Yhteinen todistus 2018 linjasi, että yhteistyössä seurakuntien kanssa kirkon lähetysjärjestöt noudattavat vuonna 1986 tehtyä kirkon päätöstä viran avaamisesta naisille ja lisäksi seurakuntien käytäntöjä.

Uudistetussa Yhteisessä todistuksessa linjaa on tarkennettu. Enää ei toimita suhteessa pappisvirkaan seurakuntien käytäntöjen mukaan. Nyt tilanteissa, joissa erilaiset virkakäsitykset tuottavat ongelmia, seurakunnat ja lähetysjärjestöt toimivat piispainkokouksen ohjeistusten mukaisesti.

Tässä viitataan Piispainkokouksen tiedoksiantoon 1/2006 kirkkohallitukselle ja sen liitteeseen Piispainkokouksen selonteko erilaisten virkanäkemysten aiheuttamien työyhteisöongelmien hoitamiseksi. Siinä kielletään kaikenlainen sukupuoleen perustuva pappien työvuorojen järjestely ja toisen papin kanssa toimimisesta kieltäytyminen. Esiin nousevat ongelmat hoidetaan ensisijaisesti pastoraalisella keskustelulla. Asiaa valvovat piispat.

Lähetystyön perussopimuksen solmineita järjestöjä ovat Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat (Sansa), Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL), Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley), Suomen Lähetysseura (SLS), Suomen Pipliaseura ja Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF).

Muutettu otsikkoon perussopimus peruslinjaukseksi 27.10.2022 klo 20.12

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliPelastusarmeija auttoi yli 84 000 kotitaloutta Suomessa – ”Joulu on ahdistavaa aikaa asiakkaillemme”
Seuraava artikkeliEnergiakriisi näkyy myös seurakunnissa: lämpötila laskee ja valaistus vähenee