Suviseurat ja herättäjäjuhlat keräsivät eniten kävijöitä

suviseura_lis_vke420

Hengellisistä kesäjuhlista vanhoillislestadiolaisten suviseurat ja körttien herättäjäjuhlat kokosivat odotetusti todennäköisesti suven suurimmat kävijämäärät.

Lopella kesä-heinäkuun vaihteessa järjestetyt suviseurat keräsivät paikalle vilkkaimpana päivänään sunnuntaina 76 000 henkeä. Viime vuonna Lumijoella järjestetyn tapahtuman väkirikkain päivä oli lauantai 83 700 vieraalla.

Suviseurojen tiedotuskeskuksen vastuuhenkilö Johanna Lumijärvi kertoo, että tapahtumaan odotettiin eteläisen sijainnin vuoksi tänä vuonna maksimissaan 75 000 vierasta.

Herättäjäjuhlat heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Isossakyrössä houkutteli paikalle tänä vuonna 38 000 juhlavierasta. Viime vuonna Oulussa kävijöitä oli 30 000.

– Pohjanmaa on vahvaa herännäisyyden aluetta. Myös hyvät liikenneyhteydet vaikuttivat, Isonkyrön kirkkoherra Artturi Kivineva valotti kasvun syitä.

Kolmanneksi suurimman vierasjoukon 12 500 henkeä keräsi Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Valtakunnalliset Evankeliumijuhlat, jotka järjestettiin 29.6.–1.7. Turussa. Viime vuonna Raahessa vieraita oli 13 000 ja vuotta aiemmin Kälviällä 13 500.

Suomen Lähetysseuran Valtakunnalliset Lähetysjuhlat kesäkuun toisena viikonloppuna Haminassa oli neljänneksi suurin tapahtuma 9 000 kävijällä. Viime vuonna Porissa kävijöitä oli 12 000 ja vuonna 2010 Varkaudessa 15 000.

Viiden suurimman kesäjuhlan joukkoon mahtui myös Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen Valtakunnalliset Kansanlähetyspäivät 6.–8.7. Pieksämäellä 6 000 kävijällä. Viime vuonna juhlavieraita kokoontui Seinäjoelle 15 300.

Kansanlähetyspäivien tiedottaja Anne Lepikko kertoo muun muassa sijainnin vaikuttavan kävijämääriin. Hänen katsoo, että hengellisillä kesäjuhlilla ei tavoitella kävijäennätyksiä, vaan hengellisen elämän virkistystä ja tavoitettavuutta.

Suviseuroissa kävijät lasketaan päiväkohtaisesti, mutta muissa kristillisten järjestöjen kesäjuhlissa pyritään noudattamaan yhdessä sovittua laskukaavaa. Vierasmäärä arvioidaan laskemalla yhteen perjantain ja sunnuntain suurimman tapahtuman kävijämäärät ja lisäämällä lukuun lauantain suurimman tapahtuman kävijämäärä puolitoistakertaisena. Laskentatapaerosta huolimatta suviseurat on selvästi suurin hengellisistä kesätapahtumista.

Uutista täydennetty klo 18.21

Edellinen artikkeliElviksen taustabändi esiintyy Keuruulla
Seuraava artikkeliRissanen: Ramadan on hyvä rauhoittaa