Tanska kieltää halal- ja kosherteurastukset

Tanska on kieltänyt teurastuksen ilman verenlaskua edeltävää tainnutusta eläinten oikeuksiin vedoten. Tämä estää käytännössä uskonnollisista syistä tehtävät halal- ja kosher-teurastukset. Asiasta kertoo The Independet -lehti.

EU-säädösten mukaan eläimen tulee olla tainnutettu ennen teurastusta, mutta sallii poikkeuksen uskonnollisista syistä tehtävälle teurastukselle. Juutalaisuudessa ja islamissa eläintä ei saisi tainnuttaa ennen teurastusta.

Juutalaisjärjestöt ovat tuominneet Tanskan lainmuutoksen antisemitistisenä ja voittoa tavoittelematon Danish Halal -järjestö pitää sitä uskonnonvapauden rikkomisena. Tanskan maatalousministeri Dan Jørgensen taas sanoo eläintenoikeuksien olevan uskontoa tärkeämpiä.

Suomessa on edelleen voimassa laki, joka sallii uskonnollisista syistä tehtävän teurastuksen, mikäli tainnuttaminen tapahtuu verenlaskun kanssa samanaikaisesti, teurastamossa tarkastuseläinlääkärin läsnäollessa.

Maa- ja metsätalousministeriössä on meneillään eläinsuojelulain kokonaisuudistus, ja ehdotus uudeksi eläinsuojelulaiksi on suunniteltu annettavaksi eduskunnalle tänä vuonna. Toistaiseksi lakiuudistuksen yhteydessä ei ole sivuttu niin sanottua rituaaliteurastusta.

Lue myös:

Juutalaiset ja muslimit tyytymättömiä eläinten teurastustapaan

Hallitus ei esitä muutosta rituaaliteurastussäädöksiin

Israel paheksuu Puolan päätöstä kieltää eläinten rituaaliteurastus

Edellinen artikkeliKontula vaati asekaupan lopettamista Israelin kanssa
Seuraava artikkeliIsraelin pääministeri: Kansainväliset pakotteet antisemitismiä