Kontula vaati asekaupan lopettamista Israelin kanssa

Kansanedustaja Anna Kontula (Vas.) pitää Suomen ja Israelin välistä asekauppaa moraalisesti kestämättömänä. Kontula käytti asiasta tiistaina eduskunnassa puheenvuoron Helsingissä toimivan Palestiinan edustuston asemaa koskevan hallituksen esityksen lähetekeskustelussa.

– Pelkästään tänä vuonna Suomi on ilmoittanut jo 50 miljoonan euron arvosta asehankintoja Israelista. Yhtiöiltä, jotka omankin ilmoituksensa mukaan ovat testanneet aseitaan miehitettyjen alueiden palestiinalaisiin, mukaan lukien siviileihin, Kontula sanoi.

Hän totesi Suomen ulkopolitiikan noudattaneen Israel-Palestiina -kysymyksessä kiitettävästi EU:n linjauksia, mutta toivoi Suomen oma-aloitteisesti jouduttavan kehitystä.

– On moraalisesti ja taloudellisesti kestämätöntä yrittää edistää rauhaan tähtäävää prosessia ja samaan aikaan tukea toisen osapuolen aseteollisuutta. Israelilaisten aseiden hankkiminen on myös kyseenalaista puolustusvoimien toimintakyvyn kannalta. Jos nimittäin Israel laitetaan jälleen asekauppakieltoon, jollainen oli Euroopassa voimassa vuoteen 1994 asti, voi laitteiden huoltaminen osoittautua vaikeaksi.

– Jos Suomi ilmoittaisi keskeyttävänsä asekaupat Israelin kanssa, kunnes se lopettaa miehityksen ja siirtokuntapolitiikan, tämä olisi Euroopassa ja maailmanlaajuisesti huomattava ennakkotapaus, Kontula sanoi lähetekeskustelussa.

Kontulan puhe on luettavissa kokonaan täällä.

Edellinen artikkeliNykyistä avioliittolakia puoltavassa adressissa yli 50 000 nimeä
Seuraava artikkeliTanska kieltää halal- ja kosherteurastukset