Ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämiseksi kansalaisaloite

Muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävien ympärileikkausten kieltämiseksi on vireillä kansalaisaloite. Tammikuun lopulle päivätyn aloitteen on toistaiseksi allekirjoittanut vajaat 2000 ihmistä. Aloitteen taustalla on kolme vanhaa kaverusta, kertoo yksi aloitteen vastuuhenkilöistä, Honkajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila (Ps).

– Pidämme ei-lääketieteellisistä syistä tehtävää ympärileikkausta tapana, joka ei ole tarpeellinen. Laki pitäisi tehdä, että olisi yksinkertaisempaa määritellä onko se rikos vai ei, Laitila sanoo.

Laitilan mukaan aloitetta ei ole haluttu politisoida eikä se kohdistu mihinkään tiettyyn uskontoon.

– Olemme olleet huolissamme, että aloitteesta tehdään mediassa kummallisia tulkintoja ja se rinnastetaan rasismiin tai islamfobiaan.

– Kyse ei ole siitä. Pidämme lasten ympärileikkausta vastenmielisenä tapana. Se kohdistuu ihmisiin, joiden mielipidettä ei voida kysyä, Laitila sanoo.

Poikien uskonnollisista syistä tehtävää ympärileikkausta ei mainita lainsäädännössä lainkaan. Poliisi on tutkinut tietoonsa tulleita ympärileikkauksia törkeinä pahoinpitelyinä, mutta tuomioistuinten käytännöt vaihtelevat.

Joulukuussa Helsingin hovioikeus vapautti syytteistä kahdelle muslimipojalle ympärileikkauksen tehneen henkilön, joka oli aiemmin tuomittu käräjäoikeudessa.

Lue myös:

HS: Oikeus ei pitänyt ympärileikkausta pahoinpitelynä

Oikeusministeri: Ympärileikkauksesta perusteltua säätää erillislaki

Edellinen artikkeliNäin vedät hyvän kokouksen
Seuraava artikkeliKeskustelu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista siistiytynyt