Kouvolan nuoria ei jätetä yksin

Kouvolan Yhteiskoulun tiistainen tulipalo järkytti koko kaupunkia. Vaikka henkilövahingot jäivät pieniksi, ainekset suuronnettomuuteen olivat olemassa. Kouvolan kaupunki ja seurakunta ovat olleet yhdessä antamassa kriisiapua palon järkyttämille oppilaille, koulun henkilökunnalle ja vanhemmille.

Kaupungin kriisipäivystäjä Marja-Liisa Mankki oli päivystysvuorossa, kun tieto tulipalosta tuli. Yhteiskoululaisia evakuoitiin läheiselle Kankaan koululle, jonne suuntasi myös sekä kaupungin kriisityöntekijöitä että vapaaehtoisia että seurakuntien henkisen huollon toimijoita.

– Evakuointipaikalla nuoret tukeutuivat ennen kaikkea toisiinsa. Paniikkia ei ollut ilmassa, tunnelma oli yllättävän rauhallinen ja kaikki olivat saaneet yhteyden kotiinsa. Meidän tehtävämme oli olla läsnä ja hakeutua juttusille, jos joku näytti reagoivan erityisen voimakkaasti.

Pelastuminen oli minuuteista kiinni ja moni joutui pakenemaan ilman päällysvaatteita, osa jopa sukkasillaan. Kriisityöntekijöiden tuomat lämpimät takit tulivat monelle tarpeeseen kotimatkaa varten.

Palon jälkeisenä päivänä Yhteiskoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle järjestettiin kriisipalaveri, jossa tapahtumat käytiin läpi minuutti minuutilta.

– Kymmenkunta opiskelijaa käytti mahdollisuutta henkilökohtaiseen keskusteluun. Osalle reaktio voi tulla viiveellä ja hyvinkin voimakkaana. Meillä on 24/7 päivystys ja yhteyttä voi ottaa aina jos mietityttää. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin, Marja-Liisa Mankki muistuttaa.

Minuuteista kiinni

Yhteiskoulun rehtori Tapio Karvonen pitää tapahtuneen jälkipuintia tärkeänä.

-Silloin, kun hengen menetyksen uhka on lähellä, asiat on tarpeen käydä läpi niin aikuisten, kavereiden kuin kohtalotoverien kanssa. Sama pätee aikuisiin, Karvonen muistuttaa ja myöntää, että liikutus valtasi myös hänet moneen otteeseen tulipalon jälkeen.

-Jokainen meistä joutuu käsittelemään ”mitä olisi voinut tapahtua” -ajatuksia. Olen liikuttunut kaikista tuen ja myötätunnon osoituksista, joita meille on virrannut. Meillä oli onnea matkassa! Nyt on aika katsoa tulevaisuuteen, Tapio Karvonen muistuttaa.

Kouvolan Yhteiskoulun High School Musical -projekti näytti jo menetetyltä, kun itsetehdyt lavasteet ja muu rekvisiitta tuhoutui lähes kokonaan. Facebookiin perustettu ryhmä ”Autetaan Kouvolan Yhteiskoulua” on kerännyt jo liki viisituhatta tykkääjää ja sitä kautta musikaaliprojekti on saanut niin paljon apua, että ensi tiistain ensi-ilta pystytään viemään läpi sovitusti. Torstain penkkarit järjestettiin naapurikoulun liikuntasalissa. Penkkarikulkueen kärjessä marssineista yhteiskoulun abeista huokui sinnikkyys ja usko tulevaisuuteen. Vaikka koulu tuhoutui, unelmat elävät.

Edellinen artikkeliKMN tuomitsee lennokki-iskut
Seuraava artikkeliKirkko on Suomen suurimpia työnantajia