Laura Mäntylällä hyvä kokemus Eero Huovisen toiminnasta

Ylen Inhimillisessä tekijässä kaapista tullut pastori Laura Mäntylä muistaa Eero Huovisen lämpimänä ja kuuntelevana piispana, joka ei tuominnut hänen seksuaalista suuntautumistaan. Mäntylä otti Huoviseen yhteyttä ohjelman nauhoituksen jälkeen keväällä 2009 ja pyysi tapaamista.

– Tapasimme ennen kuin ohjelma tuli ulos. Ymmärrän, että hänen kuului olla piispana huolissaan siitä voinko olla myös niiden pappi, jotka eivät minua hyväksy. Tapaaminen pelotti etukäteen, mutta pelot olivat turhia. Hän halasi minua lämpimästi lopuksi ja toivotti siunausta. Ohjelman esittämisen jälkeen hän sanoi julkisesti, että homoseksuaalisuus ei ole este kirkon työssä toimimiselle, Mäntylä sanoo.

Mäntylä työskenteli tuolloin pappina Korson seurakunnassa Vantaalla. Hän oli kertonut seksuaalisesta suuntautumisestaan seurakunnan kirkkoherralle jo puoli vuotta ennen Inhimillisen tekijän haastattelua.

– Kirkkoherra Kari Pekka Kinnunen asettui tuekseni. Vantaalla tehtiin viestintästrategia ulostuloni varalta, ja kirkkoherra tuki minua Helsingin Sanomien haastattelussa.

Mäntylä sai kirkon johdosta julkista tukea myös Kuopion silloiselta piispalta Wille Riekkiseltä, joka oli vihkinyt hänet papiksi. Viiden vuoden takaista televisioesiintymistä nykyisin Helsingissä oppilaitospappina työskentelevä Mäntylä pitää hyvin merkityksellisenä asiana.

 – Sillä oli jo pelkästään työn kannalta todella iso merkitys. Saan edelleen yhteydenottoja seksuaalivähemmistöjen edustajilta. Minua pyydetään kastamaan heidän lapsiaan tai kanssani halutaan keskustella. Kyllä se haastattelu leimaa mutta toisaalta myös vapauttaa ihan hirveästi.

 Mäntylä pitää kirkon keskusteluilmapiiriä aika hyvänä seksuaalivähemmistöjen kannalta.

 – Kirkossa puhutaan tästä asiasta tosi paljon. Se on iso plussa. Monessa muussa paikassa asiasta pyritään edelleen vaikenemaan ja pidetään parempana, etteivät homot olisi esillä. Kaikkein naurettavimmat argumentit alkavat vähentyä. Välillä edelleen unohdetaan, että toisille tämä keskustelu on henkilökohtainen ja toisille ei. Kunnioitus pitäisi muistaa, Mäntylä sanoo.

Entinen Pakilan seurakunnan pappi Susanna Airola kertoo ensi viikolla julkaistavassa kirjassa Kaikella Rakkaudella, ettei hän pari kuukautta piispa Huovisen kanssa käymäänsä keskustelua mietittyään nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoutua työstään. Airolan tapauksesta kertoo torstain Iltalehti. Eero Huovinen kiistää lehdessä väitteet Airolan savustamisesta.

IL: Piispa Huovisen väitetään savustaneen kaapista tulleen papin virasta

Edellinen artikkeliKotimaa24:n päätoimittaja vaihtuu
Seuraava artikkeliMinne olemme menossa? – Näköpiirissä hyvinvointia ja monikulttuurisuutta