Kirkkoherra pyytää anteeksi seurakunnassaan tapahtuneeksi väitettyä seksuaalista häirintää

Yksityishenkilö kertoi tammikuun lopussa
Västrä Nyland
-lehdessä, että hän joutui rippileirillään 35 vuotta sitten seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Häiritsijä oli seurakunnan palkkalistoilla ollut henkilö. Henkilö ei itse kertonut tapauksen tapahtumapaikkaa, mutta nyt Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Roger Rönnberg on kertonut Kyrkpressenille, että tapahtumapaikka oli hänen seurakuntansa leiri.

Rönnberg opiskeli samoihin aikoihin teologiaa ja työskenteli samalla nykyisin johtamansa seurakunnan nuorisotyössä.

Yksityishenkilö otti yhteyttä muutama vuosi sen jälkeen, kun Rönnberg palasi vuonna 2004 seurakuntaan töihin kirkkoherraksi, ja kertoi kokeneensa häirintää.

– Järkytyin. Hän kysyi tiesinkö tapauksesta. Vastasin sydämeni pohjasta, etten tuntenut tapausta, enkä siksi ollut voinut tehdä sille mitään. Enkä muista, että me työtoveritkaan olisimme huomanneet mitään tällaista, Rönnberg sanoo Kyrkpressenin haastattelussa.

Henkilön, jonka väitetään harjoittaneen seksuaalista häirintää, työsuhde seurakuntaan loppui vuonna 2001. Kirkkoherra kertoo, että hän voi kommentoida työntekijän työsuhteen päättymistä vain toteamalla, ettei siihen liittynyt hänen ymmärtääkseen vastaavankaltaisia epäilyjä.

Rönnberg haluaa kuitenkin kantaa vastuunsa ja pyytää anteeksi seurakunnan puolesta kirkkoherrana ja henkilökohtaisesti.

– Haluan pyytää henkilökohtaisesti anteeksi, että en tajunnut tilannetta ja tukenut häntä paremmin, kun hän oli seurakuntanuori, Rönnberg kommentoi Kyrkpressenille ja toteaa, ettei vastaavaa saa tapahtua enää missään olosuhteissa.

Kirkkoherra Rönnberg kertoo haluavansa selvittää, onko vastaavia tapauksia enemmänkin. Siksi hän pyytää yhteydenottoa joko sähköpostitse tai kirjeitse häneen tai Espoon ruotsinkieliseen seurakunnan seurakuntasihteeriin. Hän kertoo saaneensa jo muutamia yhteydenottoja.

Hän myös kannattaa lämpimästi Porvoon tuomiokapitulin hanketta, jonka tarkoituksena on helpottaa hyväksikäyttöepäilyistä ilmoittamista. Hän myös katsoo, että nykyisin vastaavat tapaukset ovat epätodennäköisempiä, koska aikuisia on rippileirillä enemmän ja toiminta tapahtuu suunnitelmallisemmin ryhmissä.

Lue Kyrkpressenin juttu (verkkoversio)

Edellinen artikkeliHaapajärven kirkkoherrasta pappisasessori
Seuraava artikkeliSarasvuon Lilo-jaksoon menevä Askola ei tiennyt aiheesta