Kirkkopäivien ohjelmassa oleva piispa Teemu Laajasalon ja puoluejohtaja Jussi Halla-ahon keskustelu herättää vastustusta osassa kirkon väkeä. Yksi kantansa ilmaisseista on Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Mithiku.
Mithiku arvostelee Laajasaloa siitä, että tämä on kutsunut perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon Kirkkopäivien ohjelmanumeroon keskustelemaan sananvapauden rajoista.
Kirkkopäivät järjestetään Jyväskylässä toukokuussa. Puheena olevassa tilaisuudessa Teemu Laajasalon, Jussi Halla-ahon ja koomikko Joonas Nordmanin on määrä keskustella sopivasta ja sopimattomasta puheesta sekä sananvapauden rajoista politiikassa, komediassa ja kirkossa.
Keskustelun otsikko on Mistä saa puhua, mille saa nauraa? Kotimaan uutisen asiasta voi lukea täältä ja Teemu Laajasalon haastattelun täältä.
Hanna Mithiku ihmettelee, mikä tilaisuuden sisältö on ja mitä sillä halutaan välittää.
– Kirkko haluaa viestittää, että se on kaikille turvallinen tila, tänne voi tulla kuka tahansa ja vähemmistöjen edustajille halutaan antaa paikka ja ääni. Sitten tehdään Kirkkopäiville turvaton tila. Kysymykseni on, eikö löytynyt ketään muuta keskustelijaa, hän sanoo.
”Halla-aho ei ole ulossuljettu, näkymätön hahmo”
Teemu Laajasalo perusteli Halla-ahon kutsumista Kotimaa24:n haastattelussa muun muassa erilaisuuden ymmärtämisellä ja tilan antamisella erilaisuudelle.
Mithiku sanoo olevansa Laajasalon kanssa yhtä mieltä siitä, ettei ihmisiä pidä sulkea kirkon ulkopuolelle ja että keskusteluyhteyttä pitää rakentaa. Hän on kuitenkin Laajasalon kanssa eri kannalla siitä, kenen ääntä pitää voimistaa ja millaisille äänille pitää antaa tilaa.
– Halla-aholla on tilaa puhua, Mithiku sanoo.
– Ei hän ole ulossuljettu, näkymätön hahmo. Ei voi väittää, ettei hän saisi ääntään kuuluviin. Miksi kirkon ja piispan pitää tehdä hänelle lisää tilaa ja osoittaa, että henkilö, joka on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, on oikea henkilö keskustelemaan sananvapauden rajoista?
Jos ymmärtäminen ja ihmisen kohtaaminen on Laajasalolle tärkeää, hän voisi julkisen keskustelun sijaan kohdata Halla-ahoa yksityisesti muualla, Mithiku sanoo.
– Eihän tämä Kirkkopäivien tilaisuus ole se foorumi!
”Sananvapaus ei tarkoita kritiikitöntä tilan antamista mielipiteille”
Teemu Laajasalo kommentoi
Kotimaa24:ssä keskiviikkona kritiikkiä, jota hän on saanut keskustelusta etukäteen. Laajasalo sanoi pitävänsä vaarallisena demonisoimisen ja eristämisen henkeä, jonka mukaan kaikkien kanssa ei pidä lainkaan keskustella.
Mithikun mukaan mitään demonisointia ei ole tapahtunut.
– Olisin toivonut, että piispa käsittelisi tätä asiaa muulla tavalla kuin pitämällä puolustuspuheenvuoron ja syyttämällä meitä kriitikkoja demonisoinnista. Toivoisin, että hän keskustelisi kanssamme ja kohtaisi meitä, olisi valmis kuulemaan kritiikin ja itse sanoittamaan sitä.
Mithiku toteaa, että sananvapaus ei tarkoita kritiikitöntä tilan antamista mielipiteille. Se, että mielipiteiden esittämistä rajataan, ei merkitse henkilöön käymistä eikä demonisointia.
– En halua voimistaa sellaista viestiä, että tietyntyyppisiä mielipiteitä saa toitottaa ääneen, Mithiku sanoo.
Samalla hän ihmettelee Laajasalon käsitystä vähemmistöistä. Sananvapauden rajoista keskustelemassa ei ole vähemmistöjen edustajia.
– Mihin vähemmistöön Halla-aho Laajasalon mielestä kuuluu? Vähemmistön edustaja ja mielipiteitä esittävä henkilö eivät ole samalla janalla. On tosi surullista, jos meidän piispa ei sitä näe eikä halua ymmärtää.
Hanna Mithiku ei aio mennä paikalle kuuntelemaan Laajasalon ja Halla-ahon keskustelua.
– Ei minulla ole siihen tarvetta. Miten se rakentaisi minua? Jokainen on saanut lukea lehdistä Halla-ahon mielipiteitä.
Kirkkopäivien pääjärjestäjä Kirkkopalvelut on Kotimaa24:ää julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.
Kuva: Jukka Granström
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.