Tämä oppi ei löydy Raamatusta: Jumalan laskuun valta ja mammona omaan taskuun!

”Onnistumisen rukoileminen on yleensä se epäjumalanpalvelun muoto, mitä paholainen huolellisimmin harjoittaa. Tässä on myös usein vakavimpienkin miesten heikko kohta… Suuri menestys vaikuttaa melkeinpä pakottavan tenhoavasti ja ihmiset, vieläpä kristitytkin tämän menestyksen todetessaan lakkaavat kyselemästä, kenen nimissä, minkä tunnusmerkin alla ja mihin hintaan se on saavutettu. Koska menestys siis on voimakkain huumauskeino, tekee paholainen, tekevät väärät profeetat (Matt 24:24) ja tekee myös merestä nouseva peto suuria ihmeitä (Ilm 13:13), niin että sen kuolinhaavakin ihmeellisellä tavalla voi parantua. Minä sanon: Voi olla hyvinkin mahdollista, että meillä aluksi on suuria menestyksen kokemuksia, kun olemme langenneet kiusaukseen toimia ilman Jumalaa.”

Ei, lukijani, yllä oleva siteeraus ei koske Ameriikan Akua vaan Hitlerin Aatua. Tekstikatkelma on saksalaisen teologin Helmut Thielicken kirjasta Isä meidän. Kirjaan kootut puheet on pidetty Stuttgartissa pommitusten ja tuhon keskellä vuonna 1944.

Paavi Franciscus antoi Trumpin virkaanastujaispäivänä espanjalaislehdelle haastattelun, jossa hän muistuttaa, että populismi voi johtaa Hitlerin kaltaisten ”pelastajien” valitsemiseen vaaleilla. Paavi tuomitsi ajatuksen, että muureja ja piikkilankoja käytettäisiin pitämään pakolaiset ja maahanmuuttajat poissa USA:sta. Nyt paavi toppuutteli, että ei vielä voi muodostaa lopullista kuvaa siitä, mikä Trump on miehiään, mutta vuosi sitten Katolisen kirkon pomo arveli, että henkilö, joka pohtii vain muurien pystyttämistä eikä siltojen rakentamista, ei ole kristitty.

Nykyinen kapitalismi ja rahan haalimisen vimma syntyi, kun taloudelliset edellytykset sulautuivat uskonnollisen (kalvinistisen) aineksen kanssa. Kalvinistit uskoivat, että on ennalta määrätty, kuka pääsee taivaaseen. He tarvitsivat kuitenkin uskonvarmuutta lievittääkseen epätietoisuuttaan. Merkkinä Jumalan valittuna olemisesta ja hänen siunauksestaan nähtiin menestyminen maan päällä, eli myös rikastuminen (tuplapredestinaatio). Tämä johti kiivaaseen työntekoon. Rapakon taakse matkustanut kalvinismi alkoi maallistua niin, että vaurastumiseen Jumalaa ei välttämättä enää tarvittu kuin vain jonkinlaiseksi mantraksi.

Menestyksen teologia, jonka nimeen myös Trump vannoo, voisi mainostaa itseään vaikkapa näin: ”Usko Jumalaan antaa sinulle kaiken, mitä tahdot. Sinusta tulee onnellinen, menestynyt, terve, kaunis, komea, pyhä, arvostettu ja saat elää Jumalan täyteydessä. Jos satut tekemään syntiä, vika ei ole sinussa vaan saatanassa. Saat anteeksi, koska Jeesus lunasti sinut saatanalta, jolle hän maksoi lunnaat. Kuolleessaan Jeesus kuoli hengellisesti. Nyt sinä saat, mitä haluat. Nimeä haluamasi ja vaadi se itsellesi rukouksella. Jos kuitenkaan et saa haluamaasi, vika on epäuskossasi tai luopumuksessasi. Sinun tulee myös taistella saatanaa vastaan kaikkialla, missä kuljetkin.”

Menestyksen teologiaa kutsutaan myös Valtateologiaksi. Tämän gnostilaisen liikkeen perusajatuksena on ajallisen ja taloudellisen menestyksen korostaminen. Lisäksi korostetaan uskovan auktoriteettia, jolla ihminen voi toimia samalla voimalla kuin Jeesus. Hän voi tehdä merkittäviä ihmeitä. Siinä ihmisestä tulee Jumalan veroinen ja joskus jopa jumala. Hän käyttää suvereenisti Pyhää Henkeä, joka palvelee ihmistä, kunhan julistaja vain osaa oikeat metodit, liikkeet ja hokemat. Tärkeää on myös visualisointi eli haluttujen asioiden luominen ja tekeminen näkyväksi keskittyneen ajattelun avulla.

Lehtijutuissa on toistuvasti muistutettu, että Trumpin vanhemmat olivat Positiivisen ajattelun guruna tunnetun pastorin Norman Vincent Pealen oppilaita ja että Donaldkin imi itseensä näitä vaikutteita jo pienestä pitäen. Presidentti Trump on jo vaalikampanjavaiheessa osoittanut, että hän EI ole mikään myönteinen ajattelija. Myönteisyyttä hän ei taida löytää kenestäkään muusta ihmisestä kuin itsestään.

Peale ei ollut mikään Menestysteologian kannattaja. Hänen sanomansa oli yksinkertainen: Ajattele myönteisiä ajatuksia, ole optimistinen ja keskity henkilökohtaiseen täyttymykseen. Klassikkoteoksessaan Myönteinen ajattelu Peale opettaa, että sinulla on paljon enemmän voimavaroja kuin ne, joita tähän asti olet käyttänyt. Päästä ne esille. Elämä on epävarmaa, mutta silti hallittavissa. Älä jossittele vaan jatka eteenpäin. Käytä hyväksesi uskon taikavoimaa. ”Näe” itsesi sellaisena kuin haluat olla. ”Kuvittele” itsesi haluamasi kaltaiseksi. Sitten vain olet oma itsesi. Usko muutoksen mahdollisuuteen. Usko, että sinä voit muuttua. Usko, että muutut jo. Ihminen, joka odottaa onnistumista, on käytännöllisesti katsoen jo onnistunut.

Olisiko reformaattori Martti Lutherilla, 500 v., jotakin sanottavaa käsiteltävään aiheeseen? Onpa hyvinkin. Ensimmäistä käskyä Isossa katekismuksessaan selittäessään Martti-tohtori kirjoittaa: ”Moni ajattelee, että hänellä on Jumala ja kaikkea tarpeeksi, kun hänellä on rahaa ja omaisuutta. Hän luottaa siihen ja rehentelee sillä niin itsevarmana, ettei piittaa kenestäkään yhtään mitään. Huomaa: jumala hänellä onkin, nimeltään Mammona, toisin sanoen raha ja omaisuus. Siihen hän luottaa koko sydämestään, sehän onkin maailman yleisin epäjumala…

…Samalla tavalla on jumalansa silläkin, joka häikäilemättä luottaa suureen oppineisuuteensa, viisauteensa, valtaansa, sukulaisuussuhteisiinsa ja hyvään maineeseensa, ei kuitenkaan ainoa oikea Jumala. Tämänkin voit nähdä siitä, miten ylimielisiä, varmoja ja ylpeitä sitä ollaankaan tuollaisista onnen lahjoista, ja miten epätoivoisia, jos niitä ei ole tai jos ne menetetään. Siksi toistan vielä tämän kohdan oikean selityksen: se että ihmisellä on Jumala, merkitsee, että hänellä on jotakin, mihin hänen sydämensä täysin luottaa”.

Menestyksen teologia-termiä Lutherilla ei vielä ollut sanavarastossaan, sillä se on monta sataa vuotta myöhempi keksintö. Idea oli kuitenkin hänelle varsin tuttu. Hän käytti termejä Kirkkauden teologia ja ristin teologia.

Ns. Heidelbergin disputaation (väittelytilaisuutta varten laadittu teksti) teesissään nro 20 (eri asia kuin ne 95 teesiä) uskonpuhdistaja sanoo, että ”kenellekään ei ole kylliksi eikä ketään hyödytä Jumalan tunteminen kunniassa ja majesteettisuudessa, ellei hän tunne häntä ristin alennuksessa ja häpeässä. Ristiinnaulitussa Kristuksessa on siis tosi teologia ja Jumalan tuntemus.”

Summa summarum löytyy seuraavasta disputaatioteesistä nro 21: ”Kunnian teologi sanoo pahaa hyväksi ja hyvää pahaksi, ristin teologi sanoo, miten asia on. Tämä käy ilmi siitä, että kun kunnian teologi ei tunne Kristusta, hän ei tunne kärsimyksiin kätkettyä Jumalaa. Sen tähden hän asettaa teot kärsimyksen edelle, kunnian ristin edelle, voiman heikkouden edelle, viisauden hullutuksen edelle ja ylipäänsä hyvän pahan edelle.”

 

Kuvatekstit:

Yllä: Kenen maa, sen uskonto.

Alla: Trump: ”Valtio ilman rajoja ei ole valtio!”

.

  1. Kuka mahtaa olla se ”70-vuotias lapsi, jonka televisionkatseluaikaa pitää rajoittaa tarkoin?”

    http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005060498.html

    Jos tällaiset ”vuodetut sisäpiiritiedot” pitävät paikkansa, niin ainakaan Ruttopuiston rovasti ei enää tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Eli ovatko tällaiset jokapäiväiset lisäinfot jännittäviä vai pelkästään pelottavia juttuja?

    Kysyy nimimerkki: Who will stop the (t)rain?

    • Niinpä, ja kun jokainen päivä näyttää tuovan lisää näitä uutisia, mihin päädymmekään…

    • Seija: 70-vuotias pikkupoika on päättänyt rakentaan pitkän ja korkean muurin Meksikon rajalle. Ja ajattelee tosiaan, että Meksiko sen maksaa. Nyt näyttäisi siltä, että Vapaudenmuurihanke ei tule onnistumaan. Miten lapselta otetaan tikkari pois niin ettei se saa raivaria ja heittäydy hieman… hmm…hankalammaksi kuin on jo nyt?

    • Tietysti tässä on yksi mahdollisuus, että kyseinen herra ei ole kunnossa tai toinen, että yhtä hyvin voi olla kyse jossain määrin mustamaalailusta. Ihan Suomesta esimerkkeinä Räsänen ja Karpela. Karpela oli laskenut yhdestä iltalehden kirjoituksesta 18 asiaa itsestään, jotka eivät pidä paikkaansa.
      Kannattaa verrata kuvia Googlen kuvahausta sanoilla Trump ja Yle sekä pelkkä Trump.

  2. Eija: Olet oikeassa siinä, että lähdekritiikin pitäisi aina olla kohillaan. Oikeastaan ainoana varmana tietona Trumpista voin pitää virkaanastujaispuhettaan, jota seurasin suorana lähetyksenä. Kaiken muun tietoni olen saanut tiedotusvälineistä, siis toisen tai ties kuinka monennen käden kautta. Ikävä kyllä tuo mainittu puhe piti sisällään trumpismin aakkoset. Kyse ei ollut ohjelmanjulistuksesta vaan pikemminkin sodanjulistuksesta kaikkia ja kaikkea vastaan.

    Voi, kunpa kaiken maailman styrankikandidaateille voitaisiin tehdä pari testiä: soveltuvuus, terveys ja mielentila…

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121