Kotimaa Pro: Pentikäiseltä ei ehdotonta ei:tä eduskuntavaaleille

Kun Helsingin Sanomien entiseltä vastaavalta päätoimittajalta Mikael Pentikäiseltä kyselee mahdollisesta eduskuntavaaliehdokkuudessa 2015, toimittajan mielessä on ääneen lausumaton ajatus siitä, että hänellä on viisi lasta kotonaan.

– Olen sitoutunut olemaan ehdolla eurovaaleissa, en missään muussa, Pentikäinen sanoo kuitenkin Kotimaa Prolle.

Entä onko hän valmis sulkemaan pois sen, ettei hän osallistuisi eduskuntavaaleihin, mikäli hän on tullut valituksi europarlamenttiin. Tähän hän vannoo sitoutumistaan europarlamenttiin, mutta toteaa myös, että ei sano ehdotonta ei:tä.

– Koskaan ei pidä sanoa ehdotonta ei:tä.

Pentikäinen julkaisi eilen kirjan Luottamus (Otava).

Kirjassaan Pentikäinen kritisoi pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmaa liian yksityiskohtaiseksi. Se vanhenee nopeasti eikä auta menestymään muuttuvassa maailmassa, mistä kärsii koko kansakunta.

Miten Pentikäinen sitten itse asiaa hoitaisi? Hän sanoo, että hallituksen ministerien kesken pitäisi olla niin avoin luottamus, että politiikkaa voi muuttaa tarvittaessa nopeastikin.

Kotimaa Pron laajassa artikkelissa Pentikäinen ottaa kantaa seurakunta- ja pelastusoppia – kysymys siitä kuka voi pelastua – myöten suhteeseensa vanhoillislestadiolaisuuteen.

Kun hän heinäkuussa 2012 kommentoi Helsingin Sanomissa vanhoillislestadiolaisen siskonsa kohua herättänyttä pappisvihkimystä, hän puhui lestadiolaisuudesta lapsuutensa herätysliikkeenä. Nyt hän kertoo Kotimaa Prolle, että hän on yhäti vanhoillislestadiolainen ja tunnustaa tätä vakaumusta. Hän on aina ollutkin.

– Ei ole ollut tarvetta sanoutua vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä irti tai jättää sitä, vaikka en ole aina ajatellut niin kuin liikkeen johto, hän sanoo.

Kirjassaan Pentikäinen kuitenkin painottaa olevansa myös vakaa kansankirkon ystävä. Hän harmittelee Kotimaa Prolle, tuliko hän siinä tarpeeksi korostaneeksikaan kansankirkon merkitystä.

Edellinen artikkeliSurutyö kouli euroehdokkaan ja synnytti painavan kirjan johtajuudesta
Seuraava artikkeliVanhoillislestadiolaisuuden jäidenlähdöstä körttikapinaan