Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista lähetekeskusteluun eduskunnassa

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista menee eduskunnan lähetekeskusteluun torstaina 20.2. Sieltä aloite ohjataan luultavimmin lakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Eduskunnan puhemiesten suositusten mukaan valiokunta kutsuu aloitteen tekijät ja mahdollisia muita asiantuntijoita kuultavaksi. Siitä ei vielä ole tietoa, tuleeko kuuleminen olemaan julkinen vai ei.

– Koska aloite ei ole vielä valiokuntaan saapunut, emme ole käyneet siitä mitään keskusteluja, sanoo valiokuntaneuvos Marja Tuokila.

Jos valiokunta niin päättää, asia etenee kahteen eduskuntakäsittelyyn. Ensimmäisessä käsittelyssä päätetään lakimuutoksen sisällöstä ja toisessa käsittelyssä äänestetään sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Tasa-arvoinen avioliittolaki takaisi jokaiselle oikeuden mennä avioliittoon riippumatta puolison sukupuolesta. Kannatusilmoituksia kansalaisaloitteelle kerättiin 19.9.2013 asti, ja aloite luovutettiin eduskunnan puhemiehelle 13.12.2013. Väestörekisterikeskuksen tarkistamia allekirjoituksia kertyi 166 851 kappaletta. Jo 50 000 nimeä olisi riittänyt siihen, että eduskunnan on käsiteltävä aloite.

Jos laki hyväksyttäisiin esitetyn kaltaisena, rekisteröidyn parisuhteen solmineilla olisi mahdollisuus muuttaa rekisteröity suhteensa avioliitoksi yhteisellä ilmoituksella maistraattiin. Rekisteröity parisuhde muuttuisi avioliitoksi ilmoituksen perillesaapumispäivänä.

Kotimaa-lehti ja Kotimaa Pro käsittelevät aihetta laajasti ensi viikon torstaina ja kertovat muun muassa pappiskansanedustajien näkemyksiä lakialoitteesta.

Edellinen artikkeli”Tanssin lahja kuuluu kirkkoon”
Seuraava artikkeliHyvä saattohoitokokemus sai Oulussa aikaan keräyksen