Niinistö: Luterilainen vaatimattomuus on ollut kaunistus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskittyi valtiopäivien avajaispuheessaan tiistaina talouden muutoksiin. Niinistö viittasi julkisuudessa esillä olleeseen tutkimukseen, jonka mukaan maailman 85 rikkainta yksityistä ihmistä omistaa saman verran kuin 3,5 miljardia köyhintä ihmistä.

– Mittakaava on siis noin 1: 40.000.000. Näin suurta eroa elämään ei minkään kartan mittakaava kata. Enkä usko, että tällaista elämäneroa pitkään siedetään, kansannousuja tulee lisää. Maailma ei nyt ole alkuunkaan valmis, Niinistö sanoi puheessaan.

Hänen mukaansa talouden kriisi on haastanut perinteisetkin demokratiat Euroopassa.

– Sinänsä välttämättömät, mutta ankarat säästötoimet ovat kovin koetelleet etenkin eteläeurooppalaisia ihmisiä. Pakostakin on otettava oppia; kansakunta voi ylittää vaikean ajan elämällä velaksi, mutta sen varaan ei voi pysyvästi jättäytyä.

Etelä-Euroopasta Niinistö siirtyi Suomeen.

– Meillä Suomessa tuo kertomani mittakaava on kokonaan toinen, luterilainen vaatimattomuus on ollut kaunistus, josta pitää kiinni. Tuloerot Suomessakin ovat olleet kasvussa, vaikka ne juuri nyt taantumasta johtuen ovat hieman alentuneet, mutta alentuneet ovat tulotkin. Siksi on hyvä muistaa, että tulojen aleneminen tuntuu pahiten niille, jotka joutuvat tinkimään välttämättömyydestä.

Puheensa lopuksi Niinistö muistutti kansanedustajia muun muassa yhteiskunnallisen vakauden tärkeydestä ja julkisen sektorin tasapainottamisesta.

(Kuva: Tasavallan presidentin kanslia)

Edellinen artikkeliVanhemmat tyytyväisiä varhaiskasvatukseen
Seuraava artikkeliUlkomaanavun nopean toiminnan joukot kasvaneet