Piispoja hiillostetaan Joensuussa kirkon äänestä

Kirkolliskokousedustaja, TT, Pekka Niiranen vetää Karjalan teologisen seuran symposiumissa helmikuun lopulla keskustelun otsikolla Kuka käyttää kirkon ääntä. Keskusteluun osallistuvat Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

– Tarkoitukseni on hiillostaa piispoja siitä, että onko kirkon äänen käyttäminen vain piispojen etuoikeus. Aihetta on pohdittu kirkossa herran vuodet. Kun tein Martti Simojoen piispuuskauden elämäkertaa, jouduin perehtymään siihen. Mikko Juva oli sitä mieltä, että arkkipiispan pitää käyttää ääntä ja ottaa siitä vastuu, nykyisin asiasta ollaan vähän eri mieltä, Niiranen sanoo.

Hän hahmottaa kirkon virallisen äänen tulevan kirkolliskokoukselta ja piispoilta. Toisaalta hän näkee jokaisen jäsenen kirkon äänen täysivaltaiseksi käyttäjäksi.

– Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. Ääntä pitää käyttää vastuullisesti.

Niirasen mukaan esimerkiksi kirkolliskokousedustaja Johanna Korhonen ja Vantaan seurakuntien luottamushenkilö Sari Roman-Lagerspetz ovat omalta osaltaan ottaneet vastuuta kirkon äänestä kannanotoillaan.

– He ovat asettaneet esimerkiksi Jari Jolkkosen seinää vasten. En ole heidän linjoillaan, mutta voihan sitä noinkin tehdä. Jokainen voi käyttää ääntä ja tässä se konkretisoituu. Vastuu siirtyy kuulijalle vähän niin kuin Savossa sen suhteen, että edustavatko he kirkon ääntä vai ei, Niiranen katsoo.

Karjan teologisen seuran symposiumi Kirkko myrskyn silmässä järjestetään Joensuussa 25.-26. helmikuuta. Tapahtuman ohjelma on täällä.

Edellinen artikkeliArkkipiispa puhui kuolemasta
Seuraava artikkeliVanhemmat tyytyväisiä varhaiskasvatukseen