Arkki­piispa kertoo Eeva-lehdessä muuttaneensa käsitystään avio­liitosta – ”Tulisin hyvin toimeen kirkossa, jossa vihki­kaava olisi sukupuoli­neutraali”

Arkkipiispa Tapio Luoma kuvaa toukokuun Eeva-lehden laajassa henkilöhaastattelussa hämmennystä, jonka tasa-arvoinen avioliittolaki hänessä aikanaan aiheutti. Hän piti avioliittoa miehen ja naisen välisenä.

– Erilaisten ihmisten kohtaaminen on avannut silmäni. Nykyään ymmärrän, että voi olla syvästi Jumalaan uskova kristitty seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Olen nähnyt, kuinka tärkeää monelle olisi saada kirkollinen vihkiminen, hän sanoo.

Nyt Luoma toivoo, että kirkossa sallittaisiin samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen niille papeille, jotka sen haluavat tehdä.

– Tulisin aivan hyvin toimeen myös kirkossa, jossa kirkkolakia muutettaisiin niin, että vihkikaava olisi sukupuolineutraali. Miehen ja naisen sijaan avioliittoon vihittäisiin kaksi toistaan rakastavaa ihmistä.

Luoma sanoo voivansa kuvitella myös itse vihkivänsä homoseksuaalisen parin.

– Enää ajatus kahdesta naisesta tai kahdesta miehestä alttarilla ei tunnu minusta niin oudolta kuin aiemmin. Minun täytyy hyväksyä rakkaus ja kunnioittaa sitä. Jos ihmiset vielä toivovat liitolleen Jumalan siunauksen, se on otettava vakavasti.

– Vakaumus pysyy, mutta mielipiteet on tehty muutettavaksi.

Arkkipiispa kertoo Eevassa yhdeksi tärkeäksi mutta vaativaksi tehtäväkseen työskennellä sen eteen, että kirkolle löytyisi selkeä yhteinen suunta. Luoman mukaan mielipiteet ovat yhteiskunnallisen keskustelun välineitä. Erilaisilla näkökulmilla etsitään parasta mahdollista yhteistä suuntaa.

– Leimaamme toisemme helposti mielipiteen perusteella johonkin tiettyyn ryhmään. Haavoitamme sillä toisiamme turhaan. Unohdamme, että ihminen on paljon enemmän kuin pelkkä mielipide.

Hän kuvaa omalla kohdallaan nuoruuden mustavalkoisuuden jääneen taakse, mistä hän on huojentunut.

– Olisi hirvittävää olla tässä virassa sellaisella ajatusmaailmalla, joka minulla oli nuorempana.

Nykyään hän ajattelee, että kristinuskon ytimessä on lämmin inhimillisyys.

– En ihannoi sellaista uskon varmuutta, joka jyrää muut alleen. Vasta kun omaa uskoa koetellaan, siihen oppii suhtautumaan tarpeeksi nöyrästi. Sen jälkeen on helpompaa nähdä toisen arvo ja kunnioittaa eri tavoin ajattelevia ihmisiä, Luoma sanoo Eevassa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Eero Huovinen julkaisee syksyllä Sielujen puolustaja -nimisen muistelma­kirjan
Seuraava artikkeliKommentti: Sleyn työn­tekijän blogi sateenkaari­papeista ja vihreistä miehistä on vasten­mielistä luettavaa

Ei näytettäviä viestejä