Surmattujen naisten työ Afganistanissa oli arvokasta

Kansanlähetyksen lähettämien avustustyöntekijöiden ampuminen  Heratin kaupungissa Länsi-Afganistanissa on järkyttänyt. Valtiojohto, tasavallan presidentti ja ulkoministeri ovat esittäneet surunvalittelunsa ja pahoitelleet tapahtunutta sekä vaatineet tekijöitä vastuuseen. Uutinen on järkyttävä ja surullinen varsinkin siksi, että surmatut suomalaisnaiset olivat halunneet auttaa paikallisten naisten aseman paranemista.

Kansanlähetyksen työntekijät olivat toimineet maassa vuodesta 1998-99 saakka ja puhuivat hyvin paikallista darin kieltä sekä tunsivat paikallisen kulttuurin ja tavat.  Toinen heistä oli juuri palannut maahan toimiakseen IAM:n (International Assistance Mission) aluejohtajana. Työn tavoitteena on naisten aseman parantaminen. Toinen naisista koulutti mielenterveysalan työntekijöitä ja kehitti sosiaalihuoltoa.

IAM:lla on Afganistanissa noin 60 kansainvälistä työntekijää, heistä viisi Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen lähettämiä. Lisäksi IAM:n työssä on mukana noin 500 paikallista. Kansainväliset avustustyöntekijät tukevat koulutuksen ja terveydenhuollon järjestämistä, josta koulutuksen saaneet paikalliset ottavat  vähitellen suuremman vastuun.

Suurimmassa IAM:ia työntekijöihin suunnatussa iskussa kuoli 10 ihmistä vuonna 2010.  Kansanlähetyksen työssä ollut pariskunta on saanut aiemmin surmansa Kabulissa 1980.

_ _ _

Afganistanin poliittisessa ja uskonnollisessa tilanteessa lähetystyö ei ole sallittua. IAM:n työntekijät eivät tee lähetystyötä, vaan kyse on avustustoiminnasta.

Lahtelainen Seppo Vänskä, Kansanlähetyksen entinen Japanin lähetti sanoo, että ”he olivat motivoituneita työssään, koska kokivat, että pystyvät todella auttamaan ihmisiä. Se on työtä kaikkein köyhimpien parissa. Ei tämä ollut ensimmäinen kerta, kun avustusjärjestön työntekijöitä on surmattu, mutta he olivat kokeneet, että haluavat palvella siellä, vaikka aika sitten jättäisikin työtehtävissä.” (ESS:n haastattelu 25.7.)

Lahtelainen, Lähetysyhdistys Kylväjän lähettämänä Afganistanissa aiemmin yli 30 vuotta  IAM:n työssä  toiminut lastenlääkäri pääsi vuonna 2005 yhdysvaltalaisen Time Europe Magazinen Sankarit -listalle. Tämä Keski-Lahden seurakunnan entinen nimikkolähetti on nykyisin eläkkeellä.

_ _ _

Nyt tulleen uutisen valossa tuntuu oudolta se keskustelu, jota kuluneenakin talvena on käyty lähetystyöstä. Talousarviotuen epäämistä on perusteltu k.o. järjestöjen suvaitsemattomuudella. Samaan aikaan on jäänyt näkemättä järjestöjen uhrautuva työ vaikeissa ja vaarallisissa oloissa ihmisarvon edistämiseksi.

_ _ _

Itse vierailin pari kuukautta sitten Pohjois-Afganistanissa, Mazar-e-Sharifissa suomalaisten sotilaiden  luona, jotka ovat osa kansainvälistä  ISAF-operaatiota. Joukkojen määrää on jo supistettu voimakkaasti ja operaation on määrä päättyä vuoden loppuun mennessä. Samalla tunnetaan huolta siitä, kuinka kansalliset turvallisuusjoukot ja armeija kykenevät pitämään yllä turvallisuutta, kun yhteiskunnan rakentaminen on  kesken ja kapinalliset tekevät voitavansa häiritäkseen yhteiskunnan  rakentamista. Humanitaarista työtä tekevillä järjestöillä, kuten IAM:lla on jatkuvasti tärkeä avustava rooli Afganistanin tiellä kohti vakaampaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa.  Työ tarvitsee tukijoita myös Suomessa.

Pekka Särkiö
Pekka Särkiö
Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Salpausselän kappalainen 1.9.2024 -. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.