Unkarilaispiispa: Minut yritettiin värvätä agentiksi

Unkarin luterilaisen kirkon pohjoisen hiippakunnan piispa Tamás Fabiny kertoo unkarilaisen vasemmistoliberaalin Népszabadság-lehden haastattelussa, että sosialistisen Unkarin turvallisuuspalvelu yritti värvätä hänet ilmiantajakseen vuonna 1983. Yhteydenotto tuli, kun hän oli nuorena pappina lähdössä edustusmatkalle Kanadaan.

Fabiny kertoo puhuneensa asiasta tuolloin järkytyksensä vuoksi vain isälleen, professori Tibor Fabinylle sekä esimiehelleen piispa Zoltán Kaldylle.

Hämmästyksekseni ja ilokseni myös piispa Kaldy piti luonnollisena, että en suostu yhteistyöhön. Jos salaisen palvelun edustajat vielä lähestyisivät minua, hän neuvoi ilmoittamaan, etten suostu ja että se on myös piispa Kaldyn kanta, Fabiny kertoo Népszabadságille.

Fabiny kertoo turvallisuuspalvelun yrittäneen vielä kerran, mutta antaneen asian sitten olla. Hänelle itselleen ei koitunut kieltäytymisestä mitään epämukavia seurauksia.

Samassa lehtijutussa Fabiny kertoo Unkarin kirkon tekemästä oman lähihistorian selvitystyöstä. Unkarin poliittisen vapautumisen (1989) jälkeen on tiedetty jo kauan, että monen muun kirkonmiehen ohella myös piispa Zoltán Kaldy (k. 1987) oli vuosikymmenien ajan salaisen poliisin agentti kirkon sisällä.

Fabiny toteaa haastattelussa, että agenteiksi suostuneissa kirkonmiehissä oli paljon eroja. Esimerkiksi agentiksi suostumisensa avulla piispa Kaldy pyrki toteuttamaan omia näkemyksiään kirkon johtamisesta. Niin ikään agenttina toiminut piispa Ernö Ottlyk (k. 1982) taas pyrki etsimään omaa etuaan katastrofaalisella tavalla, aiheuttaen muille todellisia vahinkoja.

Luterilainen kirkko on ollut lähimenneisyyden selvittelyssä edelläkävijä. Unkarin muut suuret kirkot ovat vasta aloittamassa tämän työn.

Népszbadságin haastattelu (unkariksi)

(Kuva: Jussi Rytkönen)

Edellinen artikkeliSokeritoukka – taivaallinen nuha
Seuraava artikkeliSudenkorento – keijujen sukua