Euroopan kirkkojen johtajat toivottavat julki­lausumassa pakolaiset terve­tulleiksi

epa09880402 War refugees from Ukraine upon arrival at the Humanitarian Aid Center in Przemysl, Poland 09 April 2022. Today marks 45 days of Russian aggression against Ukraine. EPA-EFE/Darek Delmanowicz POLAND OUT

Euroopan kirkkojen siirtolaiskomission (CCME) aloitteesta on tehty julkilausuma, jossa vedotaan suhtatumaan myönteisesti pakolaisiin. Julkilausuman on allekirjoittanut laaja joukko eurooppalaisia kirkkojen johtajia.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko ovat siirtolaiskomission jäseniä. Arkkipiispa Tapio Luoma ja arkkipiispa Leo ovat myös julkilausuman allekirjoittajia.

Julkilausumassa kiinnitetään päättäjien huomio pakolaistilanteeseen Euroopassa. Viimeisimpänä käänteenä on ukrainalaisten pakolaisten tilanne, johon on julkilausuman mukaan vastattu lämpimästi ja konkreettisen solidaarisesti. Eurooppa on osoittanut hallitsevansa pakolaisten suojelun, ja sitoutuminen jatkuu vahvana, vaikka tulijoita on edelleen.

Kirkkojen johtajien mukaan ”muukalaisten” tasapuolinen vastaanottaminen on keskeinen raamatullinen sitoumus. Tähän Jumalan antamaan käskyyn vastaaminen nousee Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta, josta Kristus muistuttaa Matteuksen evankeliumissa: ”Minkä olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” (Matt. 25:40)

Kirkkojen johtajat kutsuvat kaikkia mukaan yhteiseen tehtävään: ”Toivomme ja olemme vakuuttuneita, että Ukrainasta tulevien pakolaisten toivottaminen tervetulleiksi Eurooppaan tähän asti toimii esimerkkinä ja sitoutumisena pakolaisten vastaanottamiseen tulevaisuudessa – riippumatta heidän alkuperästään, ihonväristään, sukupuolestaan, suuntautumisestaan, kyvyistään tai asuinpaikastaan.”

Julkilausuman allekirjoittajat edustavat eri kirkkokuntia 12 Euroopan maasta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Euroopan kirkkojen johtajat toivottavat julkilausumassa pakolaiset tervetulleiksi

Edellinen artikkeliHelsingin tuomio­kirkon portailla vietetään pääsiäis­maanantaina ekumeeninen rukous­hetki rauhan puolesta
Seuraava artikkeliKirkko­herra Perkkaan kappelin palosta Espoossa: ”Erittäin suosittu vihki- ja kaste­paikka, merkittävä menetys”