Evankelis-luterilaiselle kirkolle uusi virka- ja työehto­sopimus – palkat nousevat kaksi prosenttia

Kirkon alalle on saatu virka- ja työehtosopimus, KirVESTES. Kaikki pääsopijapuolet ovat allekirjoittaneet neuvottelutuloksen. Uusi sopimus on voimassa 1.3.2022–29.2.2024.

Peruspalkkoja korotetaan 2,0 prosentin suuruisella yleiskorotuksella 1.6. alkaen. Toisen sopimusvuoden palkoista neuvotellaan vuoden loppuun mennessä.

Tämänkertaisten työmarkkinaneuvottelujen erityiskysymys oli perhevapaita koskevan lainsäädännön muuttuminen 1. elokuuta alkaen.

Uuden lain mukaan lapsen molemmilla vanhemmilla on aikaisempaa laajemmin mahdollisuus osallistua lapsen hoitoon. Sukupuolisidonnaiset termit äitiysvapaa ja isyysvapaa poistuvat lainsäädännöstä. Tilalle tulee synnyttävän vanhemman oikeus raskausvapaaseen ja erityisraskausvapaaseen sekä molempien vanhempien oikeus vanhempainvapaaseen.

Perhevapaauudistuksen osana sovittiin muun muassa toiselle vanhemmalle palkallisia arkipäiviä 18, kun niitä nykyisin on kuusi.

Lisäksi neuvotteluissa sovittiin, että ensi syksynä käynnistetään neuvottelu mallista, jolla varmistetaan kirkon palkkakilpailukyky ja tarkastellaan mahdollisia palkkaukseen liittyviä jälkeenjääneisyyksiä.

Kirkon alan pääsopijaosapuolet ovat työnantajaa edustava Kirkon työmarkkinalaitos sekä työntekijöitä edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Kirkon alat ry ja Kirkon alan unioni.

Lue tarkemmin kirkon alan työehtosopimuksesta täältä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Evankelis-luterilaiselle kirkolle uusi virka- ja työehtosopimus – palkat nousevat kaksi prosenttia

Edellinen artikkeliUskontojen yhteinen rukous­hetki Ukrainan puolesta lähetetään sunnuntaina suorana Ylellä
Seuraava artikkeliTeologian tohtori Juha Meriläinen Kanavassa: Päivi Räsäsen oikeustapaus kiinnostaa myös venäläisiä ja amerikkalaisia ääri­konservatiiveja