Hyvää tarkoittavat apulähetykset tukkivat kirkot – Myyjäiset ovat hyvä idea, sanoo Maria Immonen apua koordinoivasta LML:sta

Luterilaisen maailmanliiton (LML) maailmanpalvelu on käynnistämässä apua Ukrainan pakolaisille yhteistyössä kuuden luterilaisen kirkon kanssa viidessä maassa: Ukrainassa, Puolassa, Slovakiassa, Unkarissa ja kahden kirkon kanssa Romaniassa.

– Ne ovat kaikki on pyytäneet, että LML koordinoisi kaiken humanitaarisen avun. Niille tulee kahdenvälisiä tarjouksia joka puolelta ja tiedetään, että tulossa on myös isoja avustusmäärärahoja. Mutta kirkot ovat kaikki pieniä vähemmistökirkkoja, eikä niillä ole kovin suurta kapasiteettia varsinkaan diakoniatyöhön, maailmanpalvelun johtaja Maria Immonen kertoo.

Immonen toivoo, että kirkot ja seurakunnat saadaan kanavoimaan rahaa avustettaville kirkoille LML:n maailmanpalvelun kautta sen sijaan, että sitä lähetettäisiin suoraan kirkoille. Jos rahaa ja avustuksia alkaa tulla monelta taholta ja monia kanavia pitkin, siitä voikin olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Kirkot tukehtuvat pelkästään hallintoon. Kun niiden pitäisi edelleen olla myös kirkkoja, eivät ne voi vain tehdä humanitaarista apua. Siellä on ihmisillä myös henkinen, hengellinen ja eksistentiaalinen hätä.

”Pakettiautosysteemit ovat todella haasteellisia avunannon kannalta”

Ukrainasta on lähtenyt tätä uutista kirjoitettaessa yli puolitoista miljoonaa pakolaista. Varovaisten arvioiden mukaan määrä nousee neljään miljoonaan. Immonen epäilee, että tulijoita on vieläkin enemmän. Monet heistä ovat läpikulkumatkalla.

LML:n maailmanpalvelujen toimistossa Genevessä on tehty nyt töitä vähillä yöunilla. Immonen toteaa, ettei ole uupunut mutta stressaantunut kyllä.

– Humanitaarisessa työssä kriisin alkuvaiheessa kaikki toimii pelkällä adrenaliinilla. Ehkä kahden kolmen viikon kuluttua, kun akuutti käynnistysvaihe on ohi, ne, jotka ovat olleet sitä käynnistämässä, romahtavat ja sitten tulee uusia tilalle, Immonen sanoo.

Hän itse kokee, että konkreettinen auttamistyön rakentaminen toisaalta helpottaa tilanteen synnyttämää ahdistusta. Siksi hän ymmärtää myös suomalaisten virinneen halun auttaa ukrainalaisia.

– Se on kaikille yhtä terapeuttista. Sanoisin kuitenkin, että pakettiautosysteemit, joista saa paljon hyvää fiilistä itselleen ja ympäristölleen, ovat todella haasteellisia avunannon kannalta. Jakelu on lähes mahdotonta siellä toisessa päässä niin, että tiedetään, kuka oikeasti tarvitsee minkälaista apua ja onko sitä tässä pakettiautossa, kun pakkauslistat ovat puutteellisia eikä tiedetä, mistä tavara on hankittu.

Kirkko tukkeutuu lahjoituspeittoihin

Kun avustustavaraa tulee paitsi Suomesta, myös kaikkialta Euroopasta, tavaramäärä on Immosen mukaan niin valtava, ettei sitä välttämättä pystytä jakamaan. Nyt on jo kirkkoja, joilla on niin paljon peittoja, ettei niissä tiedetä, missä peittoja säilyttää.

– Mitä suomalaiset voisivat tehdä, on valmistautua ukrainalaisten saapumiseen Suomeen, Immonen ehdottaa.

Myös myyjäiset olisivat hänestä hyvä idea. Niitä järjestäessä voisi kokea käsillä tekemisen intoa ja samalla saisi kerättyä rahaa eteenpäin annettavaksi esimerkiksi Suomen Lähetysseuran aloittaman keräyksen kautta LML:n maailmanpalvelun apuun.

LML:n maailmanpalvelu on kansainvälisesti tunnettu avustusjärjestö, joka toimii 27 eri maassa.

Lue Ukrainan pakolaistilanteesta lisää 11.3. ilmestyvästä Kotimaasta.

Lue myös:

Seurakunta­yhtymät lahjoittavat järjestöille rahaa ukrainalaisten auttamiseen – suurin summa Helsingistä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliArvio: Kun kansa katsoi Eurooppaan – kaksi dokumenttia taustoittaa Ukrainan tapahtumia
Seuraava artikkeliArvio: Jippu-elämäkerta tyrkyttää medialle otsikoita – ne kertovat ihmisestä usein vain pahimman