Miten Juice Leskinen liittyy reformaation juhlavuoteen?

Uskonpuhdistus_teemavuosiSeija Nikkilän laatiman logon (kuvassa). Sanallinen tunnukseksi ehdotetaan Vielä tänään istutan omenapuun. Sekä logoa että tunnusta esitetään hyväksyttäviksi täysistunnossa.

Nikkilän laatimassa logossa vihreä toivon ja luomakunnan värinä sekä punainen Pyhän Hengen ja rakkauden värinä nousevat esiin tyylitellyn omenapuun kautta.

Työryhmä kuvaa: ”Martti-fontin kirjaimistosta muotoillut oksat viestivät reformaation teologisesta ja kulttuurisesta merkityksestä, yhdessä puun kanssa juurevuudesta ja elävyydestä, luomisesta ja lunastuksesta. Puun oikeasta alareunasta voi löytää myös ristin.”

Sanallisen tunnuksen Vielä tänään istutan omenapuun taustalla on reformaattori Martti Lutherin suuhun laitettu sitaatti: ”Jos saisin tietää että huomena tulisi maailmanloppu, istuttaisin tänään omenapuun.”

Lause ei ole alun perin Lutherin, mutta työryhmä mainitsee sen hyvänä esimerkkinä luterilaisen reformaation vaikutushistoriasta, uskon, toivon ja rakkauden sanoman kantavuudesta kaikissa elämäntilanteissa. Tässä yhteydessä yhtenä esimerkkinä nostetaan myös Juice Leskisen runosäe laulusta Myrkytyksen oireet. Kappaleessa sanotaan: ”Kuule, istuta vielä se omenapuu…”

Omenapuu voidaan nähdä viitteenä paratiisin elämänpuuhun ja ristin puuhun uutena elämän puuna.

Reformaatiosta tulee vuonna 2017 kuluneeksi 500 vuotta. Juhlavuotta vietetään Suomessa monin tavoin. Reformaation merkkivuoden vietto alkanee jo uskonpuhdistuksen muistopäivänä 31.10.2016 ja huipentuu vuonna 2017 vastaavana päivänä.

Juhlavuodeksi on kaavailtu muun muassa 13-osaista Martti Luther -animaatiota, synodaalikokouksia ja -kirjaa, laajaa koulujen juhlavuoden kokonaisuutta yhteistyössä opetushallituksen kanssa, hyvän elämän teesien naulaamista kirkkojen seiniin, omenapuiden istutusta helatorstaina koko maassa (Pohjois-Suomessa pihlajat) sekä aikuiskatekismusta.

Reformaation merkkivuoden 2017 valmistelutyöryhmän puheenjohtajana on toiminut kirkkoneuvos Pekka Huokuna.

Vuonna 2017 vietetään myös toista hyvin isoa ja tärkeää juhlaa, Suomen valtiollisen itsenäistymisen 100-vuotisjuhlaa.

Täydennys 23.10. kello 17.22: Esitys reformaation merkkivuoden 2017 teemasta ja logosta siirrettiin tiistaisesta kirkkohallituksen täysistunnosta jatkovalmisteluun.


Reformaation juhlavuoden perusideat (valmistelutyöryhmä):

Yhdistää reformaation juhlavuosi Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen niin, että molemmat juhlat saavat siitä lisäarvoa

Päänäkökohta tulevaisuudessa

Ekumeeninen yhteistyö

Hyvä yhteistyö valtiovallan kanssa

Näkyvyys koko Suomessa ”jokaisessa kirkonkylässä”

Paikallisuus ja paikallinen yhteistyö

Ei vain ”akateeminen” juhla

Edellinen artikkeliKipan työllistämistä puolet kirkon sisältä
Seuraava artikkeliKirkon toimintatilastot pakkasen puolelle