Kirkkoherrojen ja talouspäälliköiden työnjako selvitetään

Seurakuntien johtamiseen toivotaan selkeyttä. Piispainkokous haluaa selvittää seurakuntien viranhaltijoiden ja hallintoelinten valtasuhteet.

Tampereella koolla ollut piispainkokous esittää perustettavaksi kirkkohallituksen ja piispainkokouksen yhteistä työryhmää, jossa selvitetään seurakuntien ja seurakuntayhtymien johtavien viranhaltijoiden ja hallintoelinten valta- ja vastuusuhteet. Työryhmä valmistelee säädösten muutosehdotukset.

Tällä hetkellä kirkkoherra ei ole talouspäällikön suoranainen esimies, vaan talouspäällikkö on vastuussa seurakuntaneuvostolle.

– Aiemmissa kannanotoissaan piispainkokous on katsonut, että kirkkoherran pitäisi olla kaikkien seurakunnan työntekijöiden esimies. Kirkolliskokous on myös ilmaissut tämän saman kannan, piispainkokouksen sihteeri Jari Jolkkonen sanoo Kotimaa24:lle.

Kirkolliskokous myös pyysi aikanaan kirkkohallitusta selvittämään asian. Koska kirkossa käsiteltiin ja muutettiin laajasti virkamiesoikeudellisia säädöksiä, iso kysymys talouspäällikön ja kirkkoherran työnjaosta jäi tämän työn jalkoihin.

Piispainkokous katsoo, että talouspäälliköiden ja kirkkoherrojen toimivaltasuhteissa on yhä paljon selvitettävää. Pitäisikö esimerkiksi kirkkoherroille asettaa lisäkelpoisuusehtoja? Entä kuka joutuisi vastuuseen, jos taloudenhoidossa ilmenisi väärinkäytöksiä?

Edellinen artikkeliNuoret ikävöivät aikuisten seuraa
Seuraava artikkeliSeurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy