”Kuollut perinne ei tarvitse mainintaa laissa”

Vapaa-ajattelijat205

– Evankelis-luterilaisen kirkon kirkkolain erityisasema perustuslaissa on keskeinen osoitus valtionkirkkojärjestelmästä. Perustuslain mukaan lainsäädäntövalta kuuluu eduskunnalle. Juhlapäivien paikasta päättää kuitenkin evankelis-luterilainen kirkko. Tässä on selvä ristiriita, yhdenvertaisuuden räikeä epäkohta, toteaa Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

Vapaa-ajattelijoiden mukaan kuollut perinne, kuten helatorstai, ei tarvitse mainintaa laissa. Elävä perinne, esimerkiksi joulu, on toinen asia.

”Järkevä työnantaja tietenkin antaa lomaa esimerkiksi niille työntekijöille, joille esimerkiksi helatorstai tai ramadan-kuun alku on tärkeä päivä. Toisaalta nytkään ei vapaata kaikille voida myöntää, koska esimerkiksi palokuntien ja sairaaloiden on toimittava aina.”

Vapaa-ajattelijat katsoo, että siirtämällä juhlapäivät kirkkolaista maalliseen lakiin lisätään joustavuutta. ”Esimerkiksi nykyinen helatorstain vapaa voidaan poistaa tai kiinnittää viikonlopun yhteyteen; päätös tästä kuuluu hallitukselle työmarkkinajärjestöjen ehdotuksesta. Toisaalta samalla laki säilyy yhtenäisenä, eikä esimerkiksi työaikaa ja kauppojen aukioloaikoja koskeviin lakeihin tule vahingossa ristiriitoja.”

Vapaa-ajattelijat vaatii tiedotteessaan valtiolta tunnuksettomuutta.

Edellinen artikkeliNettisivusto teki grafiikat Raamatun ristiriidoista
Seuraava artikkeliPerhetragedian vuoksi suruhartaus Klaukkalan kirkossa