Tulevaisuusselonteko: Yliluonnollisen asema korostuu

Kirkkohallitus esittelee ensimmäisen tulevaisuusselontekonsa marraskuun kirkolliskokoukselle. Selonteossa uskotaan, että elämän tarkoituksen ja merkityksen etsiminen lisääntyy.

Kirkko 2020 – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuusselonteko pyrkii ennakoimaan heikkoja signaaleja ja tulevien muutosten mahdollisuuksia.

Selonteon mukaan monet heikkojen signaalien osoittamat kehityssuunnat ovat kirkon kannalta positiivisia ja valoisia. Esimerkiksi huoli ja vastuu luomakunnasta kasvavat, uusien osallistumismuotojen merkitys voimistuu, perinteitä arvostetaan, arvot ovat yhä merkittävämpiä ja yliluonnollisen asema korostuu.

Viitteitä nähdään myös siinä, että työelämän kadotettu tasapaino löytyy uudelleen.

Tulevaisuusselonteossa on kartoitettu haasteita: globaaleja ja kansallisia muutoksia sekä muutoksia ihmisten uskonnollisuudessa ja kirkon elämässä. Megatrendeinä nähdään globaalit ja kansalliset muutokset kuten ilmastonmuutos, väestönkasvu, ikääntyminen, globalisaatio, teknologian kehitys, kaupungistuminen, monikulttuuristuminen ja eriarvoistumisen kasvu. Ne eivät ole selonteon mukaan nopeudestaan huolimatta uhkia, joiden edessä kirkko lamaantuisi tai menettäisi toivoaan.

Tulevaisuusselonteon laatineen strategiatyöryhmän puheenjohtajana toimi Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Kääriäinen ja selonteon on kirjoittanut projektisihteeri Terhi Jormakka.

Edellinen artikkeli”Helvettiopetuksessa pitäydyttävä piispainkokouksen linjoihin”
Seuraava artikkeliTulkaa kaikki -liikkeellä omat listat