Miksi Perussuomalaisten kannatus nousee?

Hallituskriisi on puhututtanut jo riittävästi. Silti muutama ajatus.
Perinteisten kansanpuolueiden, Sosiaalidemokraattien, Keskustan ja Kokoomuksen kannatuksen lasku on samansuuntainen kuin esimerkiksi Saksassa tai Ruotsissa. Vastaavasti oikeistopopulistien ja vihreiden kannatus on noussut Suomessa, samoin kuin jo aiemmin Saksassa tai Ruotsissa. Siksi Perussuomalaisten kannatuksen nousu yli 24 prosenttiin ei ole yllätys, vaikkakin monille järkytys.
_ _ _
Puolueissa ei ole ollut kovin suurta halukkuutta pohtia kannatuserojen syitä. Yleisesti on todettu, että pakolaiskriisi ja ilmastonmuutoksen vahva esiin nostaminen olisivat Perussuomalaisten nousun taustalla. Itse uskon, että taustalla on muutakin.

Monet tuntevat, ettei heidän tilannettaan tai hätäänsä oteta todesta: Suuria kaupunkikeskuksia lukuun ottamatta työpaikat vähenevät, asuntojen hinnat laskevat, asukkaat muuttavat pois ja palvelut heikkenevät. Maanviljelijät kokevat, että heistä on tehty syyllisiä ilmastonmuutokseen.

_ _ _
Pimeässä Tor-verkossa toimineen Silkkitie-kauppapaikan kautta tuhannet ovat ostaneet huumeita. Noin 400 000 nimimerkkiä on käynyt siellä kauppaa liikevaihdon ollessa 50 miljoonaa euroa. Viranomaiset takavarikoivat toukokuussa tiedostot. Nyt poliisi on murtanut ostajien ja myyjien henkilöllisyydet. Monet ovat varmaankin järkyttyneet siitä, että ”turvallisena” pidetty kauppapaikka onkin paljastanut heidät (HS 5.12.).

Samaan aikaan Suomessa on ajettu huumeiden käytön rangaistavuuden poistamista.

Taas kannattajia ropisee Perussuomalaisten tilille.
_ _ _
Monissa kodeissa ja kouluissa varaudutaan vuoden suurimpaan juhlaa, jouluun. Koulut ovat viettäneet sitä koulun tai kirkon tiloissa osana suomalaista kulttuuria, ilman että tilaisuus on ollut uskonnon harjoittamista. Nyt useat koulut ovat säikähtäneet oikeuden valvojien linjauksia ja peruuttaneet juhlat.

On käynyt niin, kuin maahanmuuttoa vastustaneet ovat pelotelleet: sensitiivisyys tulokkaita kohtaan johtaa oman kulttuurin, kuten joulun kieltämiseen. No, tarkkaan ottaenhan näin ei ole tapahtunut.

Maahanmuuttajat eivät yleensä esitä kieltoja tai vaatimuksia valtaväestölle. Ennemminkin asialla ovat uskonnottomat, jotka ovat halunneet uskonnon pois koulujen yhteisistä tilaisuuksista. He ovatkin siinä oikeassa, ettei yhteinen joulujuhla saa olla uskonnon harjoitusta.

Lainkuuliaiset suomalaiset ovat kuitenkin menneet itsesensuurissa tarpeettoman pitkälle, suorastaan rähmälleen uskonnottomuutta ajavien edessä – samoin kuin aikanaan Neuvostoliittoon päin. Minusta näyttää siltä, että kristilliset viittaukset kouluissa ovat nykyään yhtä pahoja kuin huumeet.

Aina vain sataa enemmän Perussuomalaisten laariin.
_ _ _
Vasemmisto ajaa erityisesti naisten ja tyttöjen aseman parantamista tasa-arvon nimissä.

Onkin totta, että tasa-arvoa on parannettava ja epäkohtia korjattava. Tähän saakka ja edelleenkin naisten ja tyttöjen tasa-arvoa on ajettava, mutta katsottava tasa-arvon toteutumista myös laajemmin. Muutama päivä sitten julkistettu Pisa-testi osoitti, että suomalaiset koululaiset ovat edelleen teollistuneiden maiden huippua lukutaidossa – paitsi että tyttöjen ja poikien ero lukutaidossa on OECD-maiden suurin ja ero on kasvanut edellisestä mittauksesta.

Suurin osa Suomen korkeakouluopiskelijoista on naisia, työttömistä taas miehiä. Miesten ja naisten elinajan odotteen ero Suomessa on EU-maista suurin, naisten eduksi. Minusta tuntuu siltä, että poikien ja miesten epäkohtien korjaaminen tasa-arvon nojalla on monille aivan vieras ajatus.

Taas kala liikkuu ja käy pyydykseen – Perussuomalaisten pyydykseen.
_ _ _
Tilastokeskus julkaisi eilen tietoja syntyvyyden kehityksestä Suomessa. Viime vuonna suomalaistaustaisten naisten hedelmällisyysluku oli 1,20 lasta naista kohden. Kahdeksan vuotta sitten se oli 1,72 lasta. Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli 1,41. ”Syntyvyys on nykyään (Suomea) korkeampi esimerkiksi Venäjällä ja kaikissa EU-maissa.” (HS 5.12.).

Onneksi ulkomaalaistaustaiset ja herätysliikkeisiin kuuluvat naiset hieman korjaavat nopeasti laskenutta syntyvyyttä. Miksi syntyvyys on romahtanut? Minun mielestäni yksi syy on ideologinen ydinperheen vastustaminen ja sitoutumattomuuden korostaminen.

Syntyvyyden laskua on edeltänyt solmittujen avioliittojen määrän romahdus. Avioliitoista on kyllä keskusteltu – ainakin kirkon piirissä enemmän kuin mistään muusta aiheesta, mutta aiheena ovat olleet sukupuolineutraalit avioliitot. Sen sijaan avioliittojen määrän nostaminen – tai ylipäänsä parisuhteeseen sitoutuminen ja siten syntyvyyden parantaminen, eivät herätä yleistä mielenkiintoa.

Mitä matalasta syntyvyydestä seuraa? Sehän on selvä: Vähemmän työvoimaa, vähemmän veronmaksajia, vähemmän palveluja.

Pienet ikäluokat tarvitaan yrityselämän ja vientiteollisuuden palvelukseen tuomaan maalle tarvittavaa varallisuutta. Useimmat julkisen sektorin työpaikat jäävät ilman tekijöitä. Terveydenhoidon ja vanhustenhoidon hinnat nousevat, koulut ja yliopistot tulevat maksullisiksi. Ne käyttävät palveluja, joilla niihin on varaa. Eriarvoisuus lisääntyy. Sanalla sanoen maa taantuu.

Taas lapataan marjoja Perussuomalaisten ämpäriin.
_ _ _
Vaikka Perussuomalaisten kannatus nousee, on kokonaan toinen kysymys, olisiko heilläkään eväitä tarttua suuriin haasteisiin ja saada Suomi nousuun. Siihen tarvitaan koko maan ja kaikkien puolueiden yhteisiä ponnistuksia.
_ _ _
Antti Rinteen hallitus lähti kunnianhimoisella ohjelmalla taklaamaan suuria haasteita, kuten ilmastonmuutosta, kestävyysvajetta sekä sosiaali- ja terveydenhoidon uudistusta.

Lääkkeenä valtiontalouden tasapainoon on työllisyysasteen nosto lähemmäs muiden Pohjoismaiden tasoa ja pitkällä aikavälillä syntyvyyden nouseminen.

Ensi viikolla viiden puolueen hallitus saanee tulevan pääministerin johdolla uuden mahdollisuuden tarttua hallitusohjelman mukaisiin tehtäviin.

Siis vielä kerran, onnea ja Jumalan siunausta! Seuraavassa oma kymmenen kohdan listani.

1. Tarvittavat päätökset Suomen kääntämisessä hiilineutraaliksi. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen.

2. Työllisyysasteen nosto yli 75 prosenttiin.

3. Kestävyysvajeen ja velkaantumisen kääntäminen tasapainoon.

4. Sivistyksen tasosta huolehtiminen, (positiivisen) uskonnonvapauden turvaaminen*).

5. Perheiden tukeminen, avioituvuuden ja syntyvyyden nosto.

6. Sosiaali- ja terveydenhoidon rakenteiden uudistaminen kustannusten hillitsemiseksi.

7. Päihdehaittojen vähentäminen, liikunnan ja terveellisen ruokavalion edistäminen, kansansairauksien (ylipaino, sydän- ja verisuonisairaudet, mielenterveysongelmat, muistisairaudet, diabetes) torjuminen.

8. Yrittäjyyteen kannustaminen, innovaatioiden tukeminen.

9. Omavaraisuuden turvaaminen elintarvike- ja energiahuollossa.

10. Uskottavan puolustuskyvyn ylläpitäminen, hallitun maahanmuuton ja sisäisen turvallisuuden edistäminen.

*) Miksi uskonto? Uskonnon tuoma toivo ja arvopohja muodostavat henkisen selkärangan. Ilman selkärankaa kukaan ei pysy pystyssä.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Otan kantaa vain tähän miesten syrjäytymiseen. Miehet polttavat ja juovat enemmän kuin naiset. Miehet ovat ylipainoisia, miehet eivät liiku. Miehet eivät noudata lääkärin ohjeita, jos ylipäätään jaksavat kävellä terveyskeskukseen. Perussuomalaiset auttavat ?

    Pojat pelaavat, tytöt lukevat. Perussuomalaiset auttavat, Lukeminen auttaa kouluttautumisessa. Mutta on kivempi hakea sossusta rahat, istua baarissa ja kitata olutta. Baareista löytyvät perussuomalaisten kannattajat.

    • ”Baareista löytyvät perussuomalaisten kannattajat.”
      No, ei välttämättä. On niitäkin, joilla ensimmäinenkin baarireissu on jäänyt käymättä :).
      Särkiöltä varsin hyvä analyysi.

  2. Muutama tarkennus muutoin ansiokkaaseen kirjoitukseen. Perussuomalaiset ei ole populistipuolue eikä oikein oikeistolainenkaan. Yhtä PS sen sijaan takuulla on: se on ainoa varteenotettava arvokonservatiivinen puolue Suomessa. Liberaalilla arvoulottuvuudella sen sijaan on sellainen tungos, että ainoa mikä siellä enää onnistuu on takinkääntö. Iso osa suomalaisista on melko konservatiivisia. Monikulttuurisuus- ja monisukupuolisuushöpöhöpö ei nappaa. Eikä polttomoottoriautojen kieltäminen.

    Ruotsissa Ruotsidemokraattien eristäminen alkaa olla ohi. Maan Kokoomuspuolue virittelee yhteistyötä Jimmie Åkessonin kanssa. Näyttää vahvasti siltä, että myös suomalaisten alkaisi olla syytä valmistautua henkisesti perussuomalaisiin pääministeripuolueena ja Jussi Halla-ahoon pääministerinä. Ei kulune montaa vuotta, kun on vielä hupaisampaa kuin nyt muistella joidenkin kirkollisten toimijoiden hyperventilaatiota ja boikotointia, kun Halla-aho kutsuttiin kirkkopäiville.

    • Kyllä se populistipuolue on. Mielikuvissa vastaus jokaiseen mahdolliseen ongelmaan mutta oikeasti mitään ratkaisuja PS ei ole esittänyt. Hallitukseen meno paljasti PS:n täysin linjattomaksi heittopussipuolueeksi. En näe että mikään olisi muuttunut .. päinvastoin. Riveistä ei löydy enää muuta kuin gradujaan kopioivia huomionkipeitä tyhjänhuutelijoita.

    • Kiitos Kosti. Populismin funktionaalinen määritelmä on: ” Mikä tahansa kelpaa, kunhan se tuo kannatusta.”

      Sopiiko tuo Perussuomalaisiin? Huonosti. PS:llä on koko joukko näkemyksiä ja arvoja, joista puolue tuskin tinkii. Sen sijaan perinteisiin puolueisiin – SDP:hen, Keskustaan ja Kokoomukseen – populismin funktionalistinen määritelmä sopii kuin voisilmä kaurapuuroon.

  3. Jos Perus-suomalaisten (kansallismielisten) nousu olisi totta vain Suomen poliittisella kentällä, niin kyse olisi kansallisesta kehityksestä, mutta tilanneen sama kaikkialla Euroopassa. Mistä on kysymys?

    Kysymys on enemmälti siitä, että globaalit korporaatiot ovat masinoineet yhteiskuntien varallisuuden pian omiin taskuihinsa ja näiden suurien rahavirtojen hallitsijat ovat sanelemassa pian kaikkialla miten paljon ”leipä” maksaa. Kiinteistösijoittajat esim. Sanelevat jo pitkälti kauppapaikkojen hinnat. Pienille yrittäjille jää näissä karkeloissa luu käteen.

    Yhteiskunnat, kuten esim.Suomi, joka on kerännyt paljon veroja on tullut tietynlaisen kehityksen päähän, koska suuret pääoman pyörittäjät eivät juurikaan enää työllistä ja sen kautta tuota veroja yhteiskunnalle. Koska sijoittaminen on parempi ja kannattavampi tuottavampi yritykselle.

    Perussuomalaiset ja muut vastaavat poliittiset liikkeet ovat syntyneet siihen tarpeeseen, että joku lupaa muutosta. Muutosta tuskin syntyy, vaikka persut valtaan Pääsisivätkin. Eturyhmien kilpailu ja hallitusten sisäiset puolue kiistat ovat hämärtäneet politiikan ensisijaisen tehtävän. Kansan palvelemisen. USA on hyvä esimerkki, republikaanit ja demarit ovat pian sodassa keskenään.

    Osake ja pörssikauppaa imee pikkuhiljaa kansojen vaurauden ja lopulta jäljelle jää vain suurimmat pelaajat. Peli kulkee jo omalla painollaan, eikä pysäyttäjää ole näköpiirissä. Tämän ahdistavan ilmiön monet näkee ja ne jotka lupaavat muutosta nykyiseen, saavat kansan suosion. Tämä on globaali ilmiö ja ihmettelen, etteivät eri kansojen vastaavat puolueet ole jo liittyneet yhteen. Sitä odotellessa.

  4. Kiitos hyvästä blogista. Hyvä että joku jaksaa ajatella kauhistelua perusteellisemmin. Minunkin mielestän Pekka Säriön analyysi osuu maaliinsa. Oma huomioni kiinnittyy blogin ansiosta perussuomalaisten sijasta muihin puolueisiin.

    Enemmän kuin hämmennystä PS:n noususta tunnen surua kolmen (entisen) ison puolueen alamäestä. Pekka Särkiö voisi kirjoittaa siitäkin, bloginsa peilikuvana. Eivätkö samat globaalit markkinavoimat, ilmaston ja yleiset maailman muutokset, jotka auttavat PS:a (tai Trumpia) nousuun, ole halvaannuttaneet ja sairastuttaneet kolme perinteisesti tervettä ja vahvaa suomalaista puoluetta. Ajatellaan nyt vaikka monella tavalla tervehenkistä suomalaista keskustalaisuutta, työn orjien vapautusliikettä tai koti-uskonto-isänmaa liikettä. Mihin ovat joutuneet näiden liikkeiden tolkulliset johtohahmot, joilla voisi olla vielä joitakin edellytyksiä tehdä vastarintaa? Kuka brysselin koneessa, kuka pankkimaailman palkkalaisena, kuka missäkin… pilakuvissa? Ajan houkutukset ovat voimakkaita.

    Kumarrellessaan milloin minkäkin trendin – pörssyhtiöiden, uskontoallergian, yksilöllisyyden kaikkivaltiuden – suuntaan muut puoleet kompuroivat ja sotkeutuvat ilmansuunnista. Perusteellisten suomalaisten ei tarvitse tehdä mitään; istuvat paikallaan kuin ennenvanhaan kirkko keskellä kylää ja toivottavat ihmisiä tervetulleiksi. Tästä olisi lyhyt matka toiseen Särkiön blogin herättämään kysymykseen: onko rakas kirkkomme maailman muutoksessa samanlaisen halvaantumisen tilassa kuin perinteiset puolueemme, ja mikä tai kuka siinä asiassa kerää marjat koriinsa?

    Tämä lienee liian huolimattomasti päästelty ajatuspieru, mutta puolustaudun haastamalla blogistin miettimään myös tätä puolta. Tämä on vain kommentti.

    • Hannu. Kansankirkkoon sopii populismin (funktionalistinen) määritelmä hiukan muunnettuna oikein hyvin. Mikä tahansa käy, ja häntä heiluu, kunhan julkisuus silittää eikä ulko-ovi käy.

      Vanhat puolueet ovat housut kintuissa sen vuoksi, ettei puolueita ylipäätään enää äänestetä tulotason tai toimeentulon mukaan. Vanhat puolueet perustuivat selkeille ryhmille: maanviljelijät/maalaiset, työläiset, porvarit. Kuka enää ottaa selvää, mitä esim. Keskusta ajaa? Puolustusministeri Kaikkonen ehdottaa puolustusvoimien alueellistamista huomaamatta, että puolustusvoimat jo on alueellistettu yli 80:lle paikkakunnalle.

      Vihreillä ja Perussuomalaisilla on selkeät puolueita läpäisevät periaatteet. Vihreillä ekologisuus ja luontoarvot, PS:lla kansanmielisyys ja kansallismielisyys. Lisäksi PS on selvästi antiestabslisment-liike.

  5. En kirkon mainitessani tarkoittanut aivan tätä Kari-Matti. Mielestäni ev.lut. kirkkomme on kaikkea muuta kuin populistinen. Se on tiukasti ankkuroitunut ajattomuuteen (ajatukseen että aikaa on ja sitä tulee koko ajan lisää) ja omaan historiaansa, ja tasapainoilee erilaisten populusten keskellä ja välissä. Kumartelee kyllä ahkerasti monenlaisiin suuntiin, kadottaa alkuperäisen suuntansa ja menettää kannatustaan. Sitä en osaa sanoa kuka tai mikä kerää satoa.

    Ymmärrän kyllä sen että perinteiset puolueet pienenevät kun ihmiset eivät enää äänestä niitä. Mutta pointtini on, että ko. puolueet ovat kadottaneet ensin jotain muuta kuin kannattajansa. Eikö ekologisuuden ja luontoarvojen, kansanmielisyyden ja kansallismielisyyden lisäksi ole olemassa enää muita suuria tarinoita/kertomuksia? Liittyen vaikkapa uudenlaiseen maauskoon, työn merkitykseen (sisältäen sekä työntekijät että -teettäjät) tai monipuolisesti viisaaseen taloudenpitoon joka ei nojaisi pelkästään kasvavaan kuluttamiseen.

    • Lukutaidon ja Pisa-tulosten heikkeneminen korreloi varmaankin sosiaalisen median kuluttamisen ja heikentyneen keskittymiskyvyn kanssa – viimeksi mainittu taas lienee yhteydessä vähentyneeseen liikuntaan.

      Seppo on kyllä siinä oikeassa, että päihteiden käyttö on osaksi syynä heikentyneisiin kognitiivisiin kykyihin. Nuorten alkoholin käyttö on tosin vähentynyt, mutta huumeet ovat paikanneet aukkoa.

  6. Nopeasti köyhiltä ja sairailta on unohtunut, miten perussuomalaiset Soinin johdolla Sipilän hallituksessa leikkasivat ensimmäiseksi köyhiltä ja sairailta ja opiskelijoilta vastoin Soinin vaalilupauksia. Puolueen hajaannus ja Soinin työntäminen syrjään pelastivat puolueen tulevaisuuden.

    Jonkinlainen dystopia nousee mieleen, kun ajattelee Halla-ahoa pääministerinä. Laura Huhtasaari olisi opetusministeri, Teuvo Hakkarainen terveysministeri. Sisäministeri olisi tärkein, mutta kuka siihen sopisi?

    • No nyt kuitenkin jatketaan entisellä hallituspohjalla. Perussuomalaisilla ei tunnu olevan suuria hallitushaluja. Edessä on joka tapauksessa vaikeita päätöksiä ja kipeitä leikkauksia, sikäli ja kun halutaan talous tasapainoon. On siksi vaikea ellei mahdotonta tehdä välttämättömät päätökset ja samalla säilyttää puolueen kannatus.

    • Mistähän Pekka Särkiö päättelee, ettei PS:lla ole hallitushaluja? Toinen juttu ovat nämä ”vaikeat päätökset ja kipeät leikkaukset”. Ne ikäänkuin esitetään luonnonlainomaisina, – ja vaikka leikkauksia tulisikin tehdä, eri puolueilla on eri painotukset siihen nähden, mistä leikataan ja minkä verran.

    • Kari-Matti, jos otetaan vuosittain lisää syömävelkaa, on leikkaustarve silloin olemassa tai vaihtoehtoisesti verotulojen lisääminen. Jälkimmäinen taas edellyttää korkeampaa työllisyysastetta, joka muissa Pohjoismaissa on saavutettu laajemmalla osa-aikatyön tekemisellä, työn kannattavuuden lisäämisellä, mikä taas merkitsee työttömyyskorvausten leikkaamista asteittain työttömyysajan pidentyessä.

      Olet siinä oikeassa, että eri polueiden leikkauslistat ovat erilaisia. Pelkillä lupauksilla menojen kasvattamisesta ei kuitenkaan rakenneta kestävää tulevaisuutta vaan seuraaville sukupolville entistä raskaampia taakkoja.

    • Olen samaa mieltä. Kahdella sanalla poliikan voi määritellä taisteluksi vallaksi. Kamppailu on joskus kaikkea muuta kuin kaunista. Se kenellä/keillä on valta, voi määritellä mistä leikataan, mistä ei. Taloustieteen vanha nimi ”poliittinen taloustiede” kuvastaisi ehkä osuvammin, mistä on kyse.

    • Perussuomalaisten halut osallistua nyt hallitukseen taitavat riippua gallupeista. Heillä olisi tällä hetkellä vaalituloksen mukainen edustus, huomattavasti gallupkannatusta pienempi. Hallituksessa oleminen vähentää usein kannatuslukuja. Puolue mahdollisesti odottaa suurta vaalivoittoa eikä halua vaarantaa unelmaansa.

    • Vallanhalusta kertoo myöskin jotakin se, että entinen pääministeri ei millään huomaa olevansa entinen.

    • Myös nykyinen ulkoministeri on jo entinen. Menee vain hetken ennenkuin Vihreät kykenevät antamaan potkun peppuun eräälle liikkeen kaikkein pyhimmistä.

Pekka Särkiö
Pekka Särkiö
Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Salpausselän kappalainen 1.9.2024 -. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.